Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A jelenlévõknek bizonyára nem okoz túl nagy meglepetést, hogy ugyanazzal az igénnyel kértem szót, mint más törvényjavaslatok esetében; nevezetesen: a közhasznú szervezetekrõl szóló törvényjavaslattal próbálkozzunk meg szinkront teremteni e törvény kapcsán is.

Az ajánlás 3. pontjában semmi másra nem tettem javaslatot, mint arra, hogy a közhasznú szervezetekrõl szóló törvény azon vezérelvét, illetve követelményét, hogy nem szervezeti formához kapcsolódnak bizonyos követelmények és kedvezmények, hanem a közhasznúsághoz, az adótörvényben érvényesíthessük. Vagyis semmi másra nem tettem javaslatot, mint hogy egy felsorolásban szerepeljenek a különbözõ szervezeti formák, amelyek közhasznúak, kiemelkedõen közhasznúak vagy nem közhasznúak a majdani törvény alapján.

Meg nem értem, hogy a bizottságok és az elõterjesztõ ezt a javaslatot miért nem támogatta. Mi az a különös ok, ami miatt csak az alapítványok és a közalapítványok lehetnek vámmentességhez kapcsolódóan áfamentesek, miért nem tartozhatnak nem e szervezeti formában, de ugyanolyan tevékenységet ellátó társadalmi szervezetek, köztestületek, közhasznú társaságok ugyanebbe a kategóriába. Ha lenne ellenérv, azt nagyon szívesen meghallgatnám. Ezért az elõterjesztõ és a bizottságok figyelmébe szeretném ajánlani, hogy lesz némi aszinkron a közhasznú szervezetekrõl szóló törvénnyel, ha így marad ez a paragrafus, de legalábbis ennek az i) pontja. Ezért kérem, hogy amikor a végleges szövegezést végzik, akkor gondoljanak e szempontra is.

Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap