Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Egyetértve azzal, hogy a pedagógusok bére alacsony, és szükséges a bérhelyzetük javítása, a Pokorni úr által felvázolt képet szeretném még néhány mozzanattal kiegészíteni.

Igaz, hogy a pedagógusok reálkereseti helyzete az elmúlt években romlott, de ebben az évben egy pozitív fordulat kezdõdött el. Az év elsõ nyolc hónapjában a közalkalmazotti szférában öt százalék körül nõttek a reálkeresetek, és a jövõ évi bérmegállapodás ennek a folytatását garantálja.

Igaz, hogy 1996-ban nem teljesült a közalkalmazottakkal kötött bérmegállapodás, de ehhez hozzá kell tenni, hogy az önkormányzatok alulteljesítése miatt a kormány kiegészítõ megállapodásokban még mintegy tízmilliárd forintot juttatott elsõsorban pedagógusoknak önkormányzati területen.

Ez évben az ez évre szóló megállapodás, ahogy már utaltam rá, teljesülõben van. A jövõ évi megállapodást is reálisnak, megvalósíthatónak látjuk, ez mintegy 3 százalékos reálkereset- emelkedést hozhat a pedagógusoknak.

Az, hogy teljesítményelismerést célzó keretet ez évben nem tudtunk elkülöníteni, a megállapodásból fakad, a szakszervezetek azt választották, hogy inkább a bértábla növelésén keresztül kívánnak hozzájutni a bérnövekedéshez. Ezzel együtt is tárgyalásokat folytatunk a szakszervezetekkel egy teljesítményt, minõségi munkát elismerõ konstrukció kimunkálásáról, és ahogy ennek létrejönnek és adottak a pénzügyi feltételei, mindenképpen indokoltnak tartjuk a bevezetését.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap