Sebõk János Tartalom Elõzõ Következõ

SEBÕK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Két percben nemigen lehet sok mindenrõl vitatkozni, ami téveszme itt elhangzott, de azért megpróbálok a fontosabbakra kitérni, elõször is a létszámot illetõen.

Azt azért már tudomásul kellene venni, hogy a mai nemzetközi helyzet olyan kedvezõ, hogy nemcsak Magyarországon, ahol azért a piacgazdaság mégiscsak átmeneti állapotban van, vagy egyáltalán a gazdaság, ne tehetnénk meg azt, hogy a létszámot radikálisan csökkentjük, ugyanúgy, mint ahogy ezt Európában csinálják a nagyobb gazdasági erõvel rendelkezõ országok.

Tehát helyes volt a kormánynak az elhatározása a létszámcsökkentésre, sõt, én állítom, a mai biztonságpolitikai helyzetet figyelembe véve, ha én azt mondom, hogy van egy Magyar Honvédség és van egy Határõrség, nincs szüksége Magyarországnak a közel 70 ezer fõs fegyveres erõre, ezért nyugodtan lehet továbbra is radikálisan csökkenteni. Ebben tehát egyezzünk meg, mert a nálam jobban biztonságpolitikával foglalkozó szakemberek is egyetértenek abban, hogy Magyarországot sem most, sem tíz év múlva semmiféle fegyveres támadás veszélye nem fenyegeti.

A létszám-, az állomány-összetétellel kapcsolatosan: azt azonban megmondanám, hogy egy olyan kialakult állományon, állomány- összetételen egy-két év múlva változtatni egyszerûen képtelenség, amikor (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) egy hagyományos gépesített lövész zászlóaljnál tisztek voltak, és esetleg egy vagy két tiszthelyettes adódott. Ezt nem lehet megtenni egy-két éven belül!

Nos, errõl ennyit, még majd kérek kétperceset, és akkor még egy fontos dologra kitérek.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

(12.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap