Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Nyakunkon a tél, de még mindig nem látható, hogy a kormány a megalapozatlan sikerpropagandáján túlmenõen rendelkezik-e bármilyen elképzeléssel, hogy az energiaár-robbanás hatásait segítsen a tömegek számára kivédeni. Hiszen az ország olyan elképesztõen rossz helyzetbe került, hogy tömegek képtelenek a távfûtési számláikat kifizetni, képtelenek a tüzelõjüket beszerezni. Elég, ha csak arra utalok, hogy októberben a távfûtéses lakásokba, tehát mintegy 650 ezer lakásba érkezett meg a félhavi felemelt számla. Ennek több ezer forintos többletköltségét igen sokan nem tudták fizetni, de ebben a hónapban már teljes felemelt havi számlát kapnak, ami még inkább teljesíthetetlen lesz a lakosság tömegei számára.

Akkor, amikor az energiaár-robbanás hatásairól beszélek, utalnom kell arra, hogy a Független Kisgazdapárt több alkalommal rámutatott a különbözõ gazdasági kérdések vitáiban, hogy miként lehetne ennek kedvezõtlen hatásait kivédeni. Sajnálatos, hogy a kormány pontosan az ellenkezõ irányba ható magatartást tanúsít, hiszen az energiaár- robbanás következményeinek kivédése vagy azok súlyának csökkentése helyett most a Fõvárosi Távfûtõ Mûvek privatizációjára kerül sor. Ennek következtében az energiaár-robbanás egy újabb szakaszának megnyitására kerülhet sor. És miután a lakosság tömegei lehetetlenültek el gazdaságilag, legyen szabad itt arra rámutatnom, hogy óriási a munkanélküliség, a munkanélküliségen belül külön rendkívül magas a most már tartósan munkanélküliek száma, külön kategória - talán a legfájdalmasabb valamennyi közül - a pályakezdõ fiatalok helyzete.

(16.00)

De hadd utaljak arra, hogy a tél közeledtével nemcsak ezen társadalmi rétegek, no meg a nyugdíjas tömegek széles rétegének a helyzete lett olyan, hogy bizony igen sokan képtelenek a fûtésszámláikat kifizetni, mert a kompenzáció csak részbeni, de az sem elégséges. Hadd utaljak arra is, hogy sajnálatos módon a hontalanok és a lakástalanok száma óriási mértékben növekszik Magyarországon, most már körülbelül 40 ezer a hajléktalanok száma, akik teljes reménytelenséggel néznek a télelõ idõszaka elé. Tehát úgy gondolom, hogy végre itt kellene legyen az ideje annak, hogy a kormány tegyen valamit.

Sajnos azonban az energiaár-robbanás kivédése helyett újabb robbanásokra kell felfigyelnie a közvéleménynek, mert a szó szoros értelmében is elszaporodtak a robbantások Budapesten is, vidéken is, a robbantásos merényletek olyan számokat takarnak és õriznek most már, amelyek félelemkeltõek - tehát itt egyszerre beszélhetünk az energiaár- robbanásról, egyszerre beszélhetünk tényleges robbantásokról. A lakosság teljes ellehetetlenülésérõl van szó, mert ellehetetlenült a lakosság a gazdasági tényezõket illetõen, ellehetetlenült a lakosság a közbiztonságot illetõen.

Egyik vonatkozásban sincs a kormánynak olyan koncepciója, amely megnyugtathatná a lakosságot, hiszen nem látható a kiút az energiaárak vonatkozásában sem, hogy miként kívánja azokat csökkenteni a kormány, de nem látható a kiút a robbantások területén sem. Én egyetlenegy kiutat látnék: ha ez a kormány mielõbb távozna.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap