Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tegnap hajnalban Szegeden ismét felrobbant egy pokolgép. A detonáció következtében a környezõ házak ablakai betörtek, a szemben lévõ ház teteje teljes mértékben lejött, egy fõ a helyszínen meghalt, és több személyt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Úgy látszik, ismét - és még mindig - napirenden van a szervezett alvilág - valószínû - egymás közötti leszámolása.

Ezt megelõzõen nem olyan régen, körülbelül két-három héttel ezelõtt hasonló esemény történt Budapesten, a Szépvölgyi úton. Akkor a helyszínelõ rendõr szerint ezt az igen nagy horderejû robbanást több kilométer sugarú körben lehetett hallani, hatalmas füstoszlop emelkedett, és akkor is több ember megsérült, sõt, ártatlan emberek kerültek bele az akcióba, és életveszélyesen megsebesültek. A robbantáskor a merénylõk H. Lászlót kívánták eltenni láb alól, azt a H. Lászlót, aki a napilapok találgatása szerint Prisztás József helyébe lépett az alvilágban, annak a Prisztás Józsefnek a helyébe, akivel a belügyminiszter úrnak is volt szerencséje találkozni egy emlékezetes - úgy gondolom, nagyon emlékezetes - fényképfelvétel alkalmával.

Ezt megelõzõen is történtek ilyen robbantások - augusztusban, májusban hasonlóképpen -, megállíthatatlan folyamatnak látszik a szervezett alvilág leszámolása, napról napra érkezik az üzenet mindenki számára, a szabályokat a szervezett alvilág diktálja, aki ezt nem tartja be, azokkal leszámol. Ezt megtehetik büntetlenül, mert mind a mai napig a rendõrség nem tudott megfelelõ eredményt velük szemben felmutatni, nem tudta megfékezni a szervezett alvilág vandál pusztítását, ami immáron robbantások tömkelegével fenyegeti a városokat.

Óriási a kontraszt, ha megnézzük a rendõrség fellépését - legalábbis az eredményesség tekintetében - a szervezett alvilággal szemben, illetve a tüntetõkkel szemben - a mai napok példái ezt mutatják. Tény és való, hogy betiltottak egy tüntetést a mai napra. '90 óta talán elõször fordult elõ, hogy megfelelõ indok nélkül betiltottak egy tüntetést, ezzel is provokálva... (Zaj, közbeszólások az SZDSZ soraiból: Bíróság!) a tüntetés résztvevõit... (Moraj az SZDSZ soraiban.), és valóban hibát követtek el azok, akik a törvények ellenére tüntettek, és a törvényekkel szembefordultak, ezért minden elmarasztalás megilleti õket. Azonban nem gondolja a tisztelt belügyminiszter úr, hogy micsoda aránytalanság 200 tüntetõre 400 rendõrt kivezényelni?! Nem gondolja... (Zaj, közbeszólások az SZDSZ soraiból.), hogy aránytalan és döbbenetes dolog vétlen asszonyok ellen gumibotos fellépést kezdeményezni?! Olyanról is beszámoltak szemtanúk, hogy az akcióban részt vevõ rendõrök magyar zászlót téptek szét, elvéve a tüntetõktõl. (Moraj a kormánypártok soraiban.)

A brutális fellépés például a Hõsök terére érkezõ tüntetõknél Pongrácz Gergelyt is elérte, akit autójából kiráncigáltak, úgy vertek bilincsbe... (Felzúdulás és közbekiáltások a kormánypártok soraiból. - Folyamatos zaj.), hogy jobb kezén a vér eleredt. Ezt követõen betették a rendõrautóba, a tüntetõk körülvették a rendõrautót, és azt követelték, hogy a bilincset vegyék le Pongrácz Gergelyrõl. Ez megtörtént, aki azt kiabálta ki a rendõrautóból, hogy: ne a rendõrökre haragudjatok, hanem arra, aki a parancsot kiadta. Vajon ki adta ki a parancsot, ki az, aki felel a közbiztonság védelméért, ki az, aki irányítja a rendõrség tevékenységét és mûködését?

Tavaly év végén a rendõri vezetõket rendkívüli gyorsasággal leváltották - mondhatnánk, lefejezték a teljes rendõri vezetést -, ettõl remélve azt, hogy a szervezett bûnözés garázdálkodása megfékezhetõ. Ez a megoldás nem bizonyult eredményesnek, tisztelt belügyminiszter úr, ön ezt bizonyára látja.

(16.10)

Ön ezzel csak egérutat nyert akkor, mert ezzel a lépésével nem tudott semmit megoldani. Elérkezett az idõ, amikor már eredményeket kellene produkálni a szervezett alvilággal szemben elsõdlegesen, és nem a tüntetõkkel szemben.

Tisztelt Belügyminiszter Úr! Kérem, hogy éljen a lehetõséggel viszontválaszában, és tájékoztassa a közvéleményt, hogy ma mi történt. Tisztelettel kérem, adjon számot, hogyan irányítja ön a rendõrség tevékenységét, mûködését (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), ha az alvilági leszámolás ilyen méreteket ölthet ma Magyarországon. Elfogyott az idõ, belügyminiszter úr, most már eredményeket kell produkálni! (Zaj.)

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap