Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az iménti felszólalásban igazából két kérdéskörrõl volt szó. Képviselõ úr szerencsétlenül próbálta meg a kettõt összemosni. (Moraj. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Nem szerencsétlenül!) Engedje meg, hogy mindkettõre külön-külön reagáljak.

Ami az elsõ témakört, a robbantásos merényleteket, az alvilág különbözõ csoportjai közötti leszámolásokat illeti, ez valóban rendkívül sajnálatos eseménye az alvilágnak, és ezen belül rendkívül sajnálatos bûnözési forma, ami egyébként nemcsak Magyarországon, hanem szintén sajnálatos módon Európa más országaiban is megfigyelhetõ. A rendõrség nagy erõkkel dolgozik ezekben az ügyekben. Képviselõ úr azon állítása, hogy nem tud ezekben sikereket felmutatni, nem állja meg a helyét. Több ilyen robbantásos ügyben a tettesek rács mögött vannak, illetve ismert az egyik sorozat mögött álló gazdasági bûncselekmény-sorozat a rendõrség elõtt, amellyel kapcsolatban - mint arról több alkalommal a nyilvánosságot is tájékoztatták - többen elõzetes letartóztatásban vannak, illetve nagyon sok cég ellen folyik az eljárás. Ugyanakkor azonban azt is látni kell, hogy az ügyek egy része között nincsen összefüggés, azok önmagukban állnak meg. A rendõrség természetesen ezekben az ügyekben is végzi a munkáját.

A vezetõváltásra éppen azért volt szükség, hogy a rendõrség olyan állapotba kerüljön, hogy ezekben az ügyekben képes legyen az elvárásoknak megfelelve olyan felderítõ munkát végezni, amely aztán a késõbbiek során a felelõsségre vonást is lehetõvé teszi. A rendõrség pedig - éppen az elõbb elmondottak alapján is mondhatom - elindult ezen az úton.

Más a helyzet a mai nem engedélyezett demonstrációval kapcsolatban. Mint képviselõ úr elõtt is bizonyára ismeretes, Magyarországon természetesen lehet demonstrálni, ezt egy törvény szabályozza. A törvénynek megfelelõen mindenkinek joga és lehetõsége különbözõ demonstrációkat folytatni.

Van azonban, képviselõ úr, néhány feltétel a törvényben. Többek között az is egy feltétel, hogy a demonstráció nem járhat mások aránytalan érdeksérelmével. Itt pedig a fõváros esetében (Moraj és közbeszólások az ellenzéki padsorokban.)... itt pedig, tisztelt képviselõtársaim, éppen ez a veszély fenyegetett akkor, amikor az engedélykérelem szerinti autós demonstrációra a fõvárosban a csúcsforgalom idején sor került volna. Ezért, tisztelt képviselõtársaim, erre való hivatkozással a rendõrség a demonstrációt nem engedélyezte. A törvénynek megfelelõen a demonstrálni szándékozók bírósághoz fordultak, a bíróság pedig a rendõrség állásfoglalását jóváhagyta. Következésképpen a ma a Hõsök terén megtartani tervezett demonstráció jogszerûtlen volt, ezért azt a rendõrség nem engedte megtartani.

Ez után vonultak a parlamenthez a demonstrálni szándékozók. Ez is bejelentetlen demonstráció volt. A törvény szerint az ilyen demonstrációt a rendõrség feloszlatja - ez történt. Nem került azonban sor olyan jellegû fellépésekre, mint amelyekrõl képviselõ úr beszélt. (Morvai Ferenc: Nem igaz, mert sor került rá! - Derültség és taps a kormánypárti padsorokban. - Zaj.) Ami az elõbb említett urat illeti, akit valóban megbilincseltek, õ szándékosan - mint ahogy azt késõbb elismerte - nekihajtott egy rendõrnek, elütötte; a rendõrt egyébként kórházba kellett vinni, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. (Zaj. - Szöllõsi Istvánné: A belügyminiszter beszél!) Azokat pedig, akik szervezõi voltak a nem engedélyezett és ezért törvényellenes demonstrációnak, a rendõrség elõállította, ellenük szabálysértési eljárást fog lefolytatni, és utána természetesen szabadlábra helyezi õket.

Tisztelt Képviselõtársaim! Mindnyájan azt szeretnénk, ha ebben az országban demokrácia lenne. Ebben az esetben viszont (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Népi demokrácia!) a demokrácia játékszabályai mindenkire vonatkoznak. A rendõrség mindnyájunk nyugalma érdekében tartotta fenn ma a rendet a gyülekezési jogban, a gyülekezési törvényben foglaltaknak megfelelõen.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap