Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. E rövid két percben arra szeretnék utalni, hogy a hitéleti támogatás fogalmával pontosan - hogy így mondjam - szembe kell néznünk és értelmeznünk kell ezt a fogalmat, mert félrevezet az, ha azt gondoljuk, hogy a hitéleti támogatás kizárólag lelkészi fizetéseket, tömjén árát, netán templomok fûtését és világításának a költségeit jelenti. Kérem, a hitéleti támogatásnak - megkockáztatom: - nagyobb részét a magyar nemzet meghatározó jelentõségû kultúrkincsének a támogatása képezi. Az a számtalan templom, építmény, ami a különbözõ egyházak - a katolikus és mellette más történelmi egyházak - tulajdonát képezi, azok fönntartása, a karbantartása, a renoválása, a megmentése és megõrzése érdekében mindenképpen igényt tartanak anyagi támogatásokra. Képviselõtársam bizonyára járt ilyen templomokban, bizonyára jelent számára valamit, mondjuk, egy olyan festõ neve, hogy Dorfmeister vagy Maulbertsch, mert a dunántúli templomaink, de az ország egyéb részein lévõ templomok is tele vannak ezeknek a festõknek a freskóival.

A magyar barokk építészet 70 százaléka egyházi tulajdonú. Itt ezen dolgok megõrzésérõl és fenntartásáról is szó van, és nagy részben a hitélet támogatása fogalmi körében errõl van szó, ami nem egyszerûen a hívõk kizárólagos - hogy így mondjam - gyönyörködtetésére szolgál, hanem az egész nemzet kincse, mindenki számára nyitva áll és rendelkezésre áll, hívõnek és nem hívõnek egyaránt.

Örüljünk annak, ami túlélte a történelem századait, és ennek a megõrzésére ne sajnáljuk az összegeket, és ne vitassuk el ezek finanszírozásának a szükségességét!

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap