Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Igazán nem gondoltam, hogy Isépy Tamás végtelenül rokonszenves hozzászólásához megjegyzést kell majd fûznöm - egy pontjához azonban mégis. Ez az a bizonyos egyetlen iskola visszaadásával kapcsolatos alkotmánybírósági ítélet.

Az Alkotmánybíróság abban a döntésében azt mondta, hogy az a megoldás, amit az elõzõ kormány választott, tehát az elõzõ parlamenti többség elutasította a Fidesz - tehát Isépy Tamás jelenlegi frakciója - által akkor név szerinti szavazásra föltett módosító indítványt, az nem alkotmányellenes. Tehát azt mondta az Alkotmánybíróság, hogy nem alkotmányellenes, ha nem zárja ki a törvény a falu egyetlen iskolájának egyháznak való átadását, mert buszoztatással biztosítható a lehetõség a nem elkötelezett iskolába járni akaróknak. De ebbõl nem következik az, hogy ha ma a kormány elfogadja azt, amirõl akkor a Fidesz név szerinti szavazást kért - tehát hogy az egyetlen iskolát ne lehessen visszaadni -, az alkotmányellenes volna. Nyilvánvalóan nem alkotmányellenes. Sokféle alkotmányos megoldás közül választhat a mindenkori törvényhozó.

Márpedig Isépy Tamás csak azzal az esettel foglalkozott, amikor a 100 gyerekbõl csak 5 akar egyházi iskolába járni, és azt mondta, hogy azt az egyház biztosan nem kéri vissza.

(20.00)

Itt azonban arról a kérdésrõl van szó, amikor a 100 gyerekbõl 95 akar egyházi iskolába járni, de 5 nem. Az Alkotmánybíróság arra is rámutatott, hogy míg a nem elkötelezett gyereknek az elkötelezett iskolába való járatása nyilvánvalóan világnézeti sérelem, addig ha az elkötelezett iskolába járni akaró nem elkötelezett iskolába kényszerül járni, az nem jelent világnézeti sérelmet. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) Ez más szavakkal egyértelmûen benne van az alkotmánybírósági döntésben, tehát a kormány javaslata ez esetben kivételesen helyeselhetõ és alkotmányos.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap