Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Szeretném jelezni, hogy a mûvelõdési és közoktatási miniszter által megkötött közoktatási megállapodásokat mind 1996-ban, mind 1997-ben betartottuk.

(22.20)

A költségvetés az 1995-ös évben sajnos valóban nem irányzott elõ kellõ forrást, ennek megfelelõen '95-ben valóban sérültek ezek a közoktatási megállapodások.

'96-ra a költségvetés ugyan nem irányzott elõ kellõ mennyiségû forrást erre, de az év végén egy kiegészítõ megállapodással a költségvetési tartalék terhére sikerült elõteremteni, tehát '96-ban a minisztérium, illetõleg a miniszter által megkötött közoktatási megállapodások költségvetést terhelõ része az egyházak véleménye szerint is betartatott, és 1997-re a '96 végén benyújtott költségvetés már tartalmazta azokat a költségvetési kiadásokat, amelyeket a mûvelõdési és közoktatási miniszter által aláírt közoktatási megállapodások elõirányoztak.

Való igaz, hogy még 1997-ben is voltak viták arra nézve, hogy a szóban forgó megállapodásban szereplõ összeget hogyan kell kiszámolni, ebben a nézetkülönbségek fennmaradtak, és ezen a címen az egyházi fenntartók többletigényekkel álltak elõ, de ez már egy értelmezési vita volt, amelyben meggyõzõdésem, és utóbb az egyházakkal folytatott tárgyaláson már õk is belátták, hogy a minisztériumnak volt igaza. Egy másik, a '98-ra, a szentszéki megállapodásban elõirányzott modellt kértek számon egy korábbi közoktatási megállapodáson, amelyet az nem tartalmazott.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap