Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Ha jól értettem, Bauer képviselõ úr felszólalásának két sarkpontja volt, az egyik az, hogy nincs alapja az egyházi és a magán felsõoktatási és közoktatási intézmények közötti különbségtételnek. Tehát az a három halmaz, amit Daróczy képviselõ úr itt felsorakoztatott, az tulajdonképpen kettõ vagy kettõ kellene hogy legyen.

A másik az, hogy az állami feladatok átvállalása nem indokolja az állami és a nem állami intézmények azonos finanszírozását. Nos, én úgy vélem, hogy ebben az ügyben az Alkotmánybíróság mondotta ki azt, hogy mit kell követnünk ebben a kérdésben, és hadd olvassam fel - miután Sasvári Szilárd nem olvasta fel, én hadd olvassam fel - az idevonatkozó passzust. Azt mondja az Alkotmánybíróság, hogy "a vallási közösségek és az egyházak általában, történelmüket és társadalmi szerepüket illetõen különböznek az alkotmány alapján létrehozható társadalmi szervezetektõl, egyesületektõl, érdekképviseletektõl" s a többi, s a többi. Nyilvánvalóan különböznek tõlük, és ha különböznek, akkor nyilvánvalóan a megkülönböztetésnek is kell hogy legyen valami alapja.

A másik ügyben pedig - miután tudom, hogy Bauer képviselõ úr ugyanúgy, mint Hegyi Gyula, jogkövetõ állampolgár, és még inkább jogkövetõ országgyûlési képviselõ - a '90-es IV. törvény azt mondja, hogy "az állam az egyházi jogi személy nevelési, oktatási, szociális és egészségügyi, sport-, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményei mûködéséhez normatív módon meghatározottan, hasonló állami intézményekkel azonos mértékû költségvetési támogatást nyújt".

Ezt mondja '90 óta a törvény, és ez a törvénymódosítás, amit most beterjesztünk, ahhoz segít hozzá bennünket, hogy ennek a törvénynek a szellemében cselekedjünk. (Taps az MSZP és az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap