Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ma 41 évvel ezelõtt, november 4-én indult el a világ legerõsebb intervenciós csapata, hogy megsemmisítse a magyar forradalom eredményét, hogy visszavesse Magyarországot a diktatúra karmaiba, és a független, demokratikus Magyarország kialakulását megakadályozza. Hála az istennek, ma már ilyen veszélyek nem fenyegetik az országot, hisz nincsen Szovjetunió, nincsen ilyen jellegû intervenciós csapat, tehát Magyarország haladhat a demokratikus fejlõdés útján, egy többpárti demokráciát építve, Európához fölzárkózva.

Azonban ma is vannak olyan jelek és olyan - hogy úgy mondjam -

jelzések, amelyek a mai magyar társadalmat bizonyos aggodalommal töltik el, és bizony emlékezteti õket a 41 évvel ezelõtti dolgokra. Itt a sok probléma közül egyet szeretnék ma kiemelni: azt, hogy túlzottan fegyverkezik az ország. Most itt nem elsõsorban arra gondolok, hogy mindennap van valami leszámolás, maffiaháború, vállról indítható rakéta, autófölrobbantás, tûzpárbajok az utcán, és nem arra gondolok, hogy a maffiánál illegálisan tartott fegyverek arzenálja található, hanem arra, hogy a magyar kormányzat, az állam is bizonyos lépéseket tesz, amelyekkel föllazítja a fegyverhasználat, a fegyvertartás lehetõségeit az országban, és nemcsak a fegyveres erõk, a rendvédelmi szervek, hanem egyre több szervezet kap lehetõséget legálisan fegyver tartására, ami komoly veszélyeket rejt magában, és komolyan foglalkoztatja a mai magyar társadalmat.

A mai magyar társadalom aggodalommal nézi ezeket az intézkedéseket, lépéseket, mert úgy érzi, hogy nem megfelelõen van ellenõrizve, nyilvántartva és követve azon fegyverek útja sem, amelyeket legálisan, engedéllyel használhatnak, vehetnek igénybe különféle szervezetek. Itt gondolok a több száz, talán több ezer - nem tudom, mert nem néztem pontosan utána - õrzõ-védõ kft., nyomozó-, magánnyomozó-iroda, hivatal fegyvertartási lehetõségére, az új törvénytervezetre, amely nem régen került a parlament elé, ahol az ilyen fegyveres õrzéseket ki akarják terjeszteni különféle területekre, ahol szintén fegyverhasználati, fegyvertartási lehetõséget biztosítanak.

Mi, a Független Kisgazdapárt nagyon helyeseltük azt, amikor szigorú fegyvertartási törvényt hoztak be a polgárok számára Magyarországon, mert mi sem tartjuk azt helyesnek, hogy felfegyverkezzen az ország. Azonban ma már azt mondom, hogy Európa egyik legszigorúbb törvénye a magyar fegyvertartási törvény, ahol még a gázpisztolyok és az egyéb, nem túlzottan nagy veszélyt jelentõ fegyvereknél is különbözõ szankciókhoz, vizsgákhoz és különféle feltételekhez van kötve a polgár civil fegyvertartása, ugyanakkor a másik oldalról rendkívül sok szervezetnek, magánszervezetnek különféle lehetõségeket biztosítanak ahhoz, hogy fegyvereket tartsanak hivatalosan a birtokukban.

A legutóbb, amikor olvastam az újságban, akkor határoztam el, hogy ez ügyben szót emelek, és fölhívom a kormányzat és a parlament figyelmét erre a jelenségre. Azt olvastam, hogy most már a közfenntartóknak is bizonyos jogokat kívánnak adni, törvénytervezet van arra, hogy ezeknek a beavatkozási jogát megnöveljék, tehát a közterület-fenntartóknak is bizonyos kényszerítõ eszközöket akarnak biztosítani, sõt ezek a közterület-fenntartók igénylik a fegyvertartás lehetõségét és engedélyét, mert akkor hatékonyabban tudnak fellépni a lakossággal szemben a tilos parkolással vagy a kutyasétáltatással vagy a szemeteléssel kapcsolatban. Ez egy nagyon rossz tendencia, mert ilyen alapon lehetne a BKV-ellenõröknek is fegyvertartási engedélyt adni, mert azok is idõnként veszélyeztetve vannak, amikor kérik a jegyet, és nincsen a bliccelõnek jegye; akkor ki lehetne terjeszteni rengeteg területre ezt a fegyvertartási engedélyt és a fegyverek használatát, ami nagyon veszélyezteti a társadalom békéjét, nyugalmát. Erre szerettem volna fölhívni eme napirend elõtti fölszólalásban a parlament tisztelt figyelmét.

Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap