Szabó Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ LAJOS, a gazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A gazdasági bizottság 1997. október 29- i ülésén tárgyalt a T/4939. számon elõterjesztett törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról.

A vita során elhangzott, hogy a parlament életében nem elõzmény nélküli ez a törvényjavaslat, mert az elmúlt ciklusban is volt már egy munkacsoport, amely szorgalmazta ennek a törvénynek a mielõbbi megalkotását. A vitathatatlanul hosszú elõkészítõ idõszak ellenére fogalmazódtak meg kételyek a vita során a törvény elõkészítettségével kapcsolatban. A társadalmi szervezetek képviseletében hozzászóló hiányolta a törvénybõl az érdekképviseleti szervezetek munkájának pénzügyi feltételeinek megteremtésére vonatkozó javaslatot.

A vita során elhangzott, hogy a törvényjavaslat a kormány 2145/1996. számú határozata alapján került megfogalmazásra. A törvényjavaslat alapvetõ célja, hogy a szabályozás és az intézményrendszer biztosítsa a fogyasztók egészségét, biztonságát, gazdasági érdekeit, tájékoztatását, információhoz jutását biztosítsa továbbá a gyors, olcsó paritásos jogérvényesítés lehetõségét, a társadalmi képviseletet, az érdekképviseletet. Ezekre vonatkozóan a törvényjavaslat részletes szabályokat határoz meg.

A vita során kiemelésre került a törvény néhány eleme, amely alapvetõen új a fogyasztóvédelem magyarországi gyakorlatában, így különösen az általános termékbiztonság szabályozása, a fogyasztói kölcsönszerzõdésekre vonatkozó, az európai uniós irányelvekkel harmonizáló szabályozás, a békéltetõ testületek bevezetése, a fogyasztóvédelmi hatóság szervezeti újjászabályozása, a fogyasztóvédelmi bírság intézménye.

A vitában elhangzottak alapján a gazdasági bizottság a törvényjavaslatot ellenszavazat nélkül általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap