Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Megszoktam már, hogy õ, a tisztelt miniszter úr ad ezekre a kérdésekre választ. Az energetikai kormánymegbízott, aki egyben az Energia Alapítvány kurátora, egyre gyakrabban kerül az újságok címlapjára. Legutóbb éppen azzal kapcsolatban, hogy egy olyan részvénytársaság, az ETL Rt. felügyelõbizottságának volt tagja, amely jelentõs üzleti kapcsolatokat ápolt azzal az Energol Rt.-vel, amelynek vezetõi jelenleg is elõzetes letartóztatásában vannak, és amelyet rendõrségi források összefüggésbe hoznak az elmúlt idõszak robbantásos merényleteivel is.

Ennek az Energol Rt.-nek volt a jelentõs üzleti partnere tehát az üzemanyag-nagykereskedéssel foglalkozó ETL Rt., amelyrõl az újságírók azt is tudni vélik, hogy ellene már 1995 óta folytat nyomozást a vámhivatal. Ez az ügy ismét ráirányította a figyelmet arra a problémára, hogy a köztisztviselõk összeférhetetlenségi szabályainak hiánya - amelyet csak most pótol a tisztelt Ház - nemcsak etikai kérdés, de rendkívül rossz fényt vethet egyes közhivatalnokokra is.

(14.10)

Nem lehet vitás például, hogy etikai okokból megengedhetetlen, hogy a kormány energetikai megbízottja bármilyen tisztséget vállaljon egy olyan gazdasági társaságban, amelynek egyik fõ tevékenységi köre a gépjármûüzemanyag-, vagyis az energia-nagykereskedelem. Úgy tûnik, a kormány energetikai megbízottja így állam az államban, utasít, tárgyal, feladatokat határoz meg, miközben felelõsséget döntéseiért nem visel, és fittyet hányhat minden összeférhetetlenségi szabálynak. Mint energetikai kormánymegbízott, egyszerre védi az állam mint ármeghatározó érdekeit, mint rt.-felügyelõbizottsági tag, az rt. tulajdonosainak, az energiakereskedõknek az érdekeit, és alapítványi kurátor egyidõben. Mikor nevezte ki a kormány energetikai megbízottnak Karl Imrét, milyen jogszabály határozza meg feladatait, és milyen hatáskörrel rendelkezik, kötelezhet-e e minõségében önkormányzati jegyzõket és így tovább?

Várom tisztelt miniszter úr válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap