Szabó Lajos Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A probléma, amely kérdésemben felvetõdik, tudom, nem a legsúlyosabbak közé tartozik, de mégis, ha annak egészségügyi, környezetvédelmi vagy személyes biztonsági vetületét is szemügyre vesszük, akkor egyértelmûen érdemes arra, hogy foglalkozzunk vele.

Arról van szó, hogy talán rossz hagyományok miatt is, Magyarországon a családoknál sokszor marad a sublótban, itt-ott valahol a konyhában, a szobában gyógyszer, amelynek sokszor lejár a szavatossága, vagy egyszerûen az derül ki róla, hogy már nem szükséges. Tudjuk azt, hogy az ilyen módon ottmaradt gyógyszer, különösen ha a kisgyermekekre gondolunk, még komoly gondokat is okozhat.

Az elmúlt hetekben tapasztalhattuk, hogy ezt a problémát teljes joggal az elektronikus és az írott sajtó is feszegette. Ez hívta fel a figyelmem arra, hogy teljesen egyértelmûen valamit tennünk kell azért, hogy ezeket a veszélyforrásokat megpróbáljuk csökkenteni.

Ezekbõl a tudósításokból feltûnhetett az is, hogy például a gyógyszertárak nem tudtak foglalkozni az oda jó szándékúan átvételre felajánlott gyógyszerekkel. Mindezeket elõrebocsátva kérdezem tehát a miniszter urat, hogy milyen módon lehetne elõsegíteni azt, hogy a lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált, a lakosságnál kint lévõ gyógyszereket szervezetten lehessen összegyûjteni. Érdeklõdve várom válaszát. (Taps.)

(14.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap