Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az iménti felszólalás most visszatérés volt ahhoz, amit sajnos már több alkalommal volt szerencsénk megfigyelni itt a Házban: aktuálpolitikai megfontolásokból valótlan állítások hangzanak el. Ez történt most is, tisztelt képviselõtársaim. (Taps a kormánypártok soraiból. - Dr. Szabó Zoltán: Azaz hazudnak.)

Ha végigtekintjük az eseményeket, volt egy bejelentett demonstráció, ezt a rendõrség nem engedélyezte, ez ellen panasszal a bírósághoz fordultak. A bíróság jóváhagyta a rendõrség döntését ebben a kérdésben. Ezek után elõször is a felelõsség azoké, tisztelt képviselõ úr, akik a bírósági döntés ellenére, azt a nyilvánosság elõtt törvénysértõnek tartva, arra szólítottak fel embereket, hogy mégis vegyenek részt a demonstráción. Az más kérdés, hogy aztán akik ezt csinálták, õk maguk nem jelentek ott meg, ezért el is nyerték méltatlan büntetésüket, tisztelt képviselõtársaim. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)

Ugyanakkor azonban a demonstrációt a rendõrségnek fel kellett oszlatnia, errõl szól a gyülekezési törvény vonatkozó paragrafusa. Nem lenne szerencsés a rendõrségre bízni egy-egy ügyben annak eldöntését, hogy akkor most ez a törvénysértés már olyan mértékû-e, amikor neki tennie kell valamit, vagy nem olyan mértékû. A rendõrség azonban a feloszlatás során semmilyen vonatkozásban nem ment túl azokon az eszközökön, amelyek szükségesek voltak (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Nem igaz!) ahhoz, hogy a törvényellenesen megtartott demonstrációt feloszlassa. Lehet erre azt mondani, tisztelt képviselõtársaim, hogy nem igaz, csak talán szíveskedjenek bizonyítékokkal elõállni.

Ami pedig a mostani felszólalását illeti a képviselõ úrnak, nagyon érdekesek ezek a bejelentések, hogy hány kisgazda képviselõ vett részt a betiltott (Derültség a kormánypártok soraiban.) és ezért törvényellenes demonstráción, de ez egy más kérdés. Ha visszagondolunk, akkor három-négy napon keresztül például ez az elem, hogy azokat állították elõ, akik a magyar zászlót birtokolták, nem fordult elõ. Ez, képviselõtársaim, egy aktuálpolitikai megfontolásokból a hajánál fogva elõrángatott indok. Én a magyar zászlót tisztelem, olyan mértékben is, tisztelt képviselõ úr, hogy ócska politikai propaganda céljára nem szoktam felhasználni (Dr. Szabó Zoltán: Így van! - Taps a kormánypártok soraiban.), és nem is tartanám helyesnek, ha ez ebben a Házban gyakorlattá válna. Mert valójában itt arról van szó, hogy el tudják-e a Házban ülõk fogadni a demokrácia játékszabályait.

Lehet demonstrálni, azt be kell jelenteni, és abban az esetben, ha az ellen nem emelnek kifogást, a demonstrációt meg lehet tartani. Ez történt itt a téren, például a húsosok demonstráltak ugyanakkor, ezzel semmilyen probléma nem volt. Az országban tizenhat helyen demonstráltak a Metész szervezésében demonstrálók, ezekkel sem volt általában semmi probléma azonban az a demonstráció, amit itt tartottak Budapesten nem engedélyezett és ezért törvényellenes demonstráció volt.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ha errõl beszélünk, akkor miért nem beszélünk arról, hogy miért kell behergelni itt többek között idõs embereket, és ilyen atrocitásoknak kitenni õket és miért nem arról beszélünk, tisztelt képviselõtársaim, hogy miért lehet vagy kell leköpni és ököllel arcon vágni egy rendõrt akkor, amikor arra egyébként sem a helyzet, sem semmi más nem ad okot - hacsak nem az az elõre eltervezett akció, hogy provokáljam a hatalmat, hogy aztán utána annak reagálására rámutatva beszélhessek itt diktatúráról. De ez, tisztelt képviselõtársaim, nem történhetett meg, mert a rendõrség nem alkalmazott ilyen jellegû erõszakot a demonstrálókkal szemben, hanem megmaradt a törvényes kereteken belül.

Aki ezt vitatja, megint csak a gyülekezési törvény értelmében, két héten belül még mindig panaszt tehet a bíróságon és a bíróság az ügyet ki fogja vizsgálni. Miért nem ezt az utat választják a tiltakozók? Miért itt a parlamentben próbáljuk ezt rendre és újra és újra valótlan állításokra alapozva megvitatni. Kérem, tegyenek bejelentést a bíróságon (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), és várjuk meg a bíróság döntését.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap