Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály idevonatkozó rendelkezései szerint az elnök köteles elrendelni a gépi szavazást.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy az alelnök- és a jegyzõválasztásra ne e heti, hanem a jövõ heti ülésünkön kerüljön sor. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - A kijelzõn az alábbi szavazási eredmény jelenik meg: 141 igen, 12 nem szavazat, 10 tartózkodás. - A Ház nem határozatképes.)

Kérem bekapcsolni Tímár Istvánné, Filló Pál, Korózs Lajos és Szabó Katalin, Pálfi Dénes, Samu János képviselõtársaink gépét. Most megismételjük a szavazást, tisztelt Országgyûlés.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy a házbizottság javaslatával szemben ne a holnapi, hanem a jövõ heti ülésünkön szavazzunk az Országgyûlés alelnöke és jegyzõje megválasztásáról. Kérem a tisztelt Országgyûlést, amennyiben lehetséges, gépi eszközökkel szavazzanak! Kérem, most szavazzanak! (Szavazás. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Létszámellenõrzés! - A kijelzõn az alábbi szavazási eredmény jelenik meg: 150 igen, 4 nem szavazat, 9 tartózkodás. - A Ház továbbra sem határozatképes.)

Tisztelt Országgyûlés! Az elõzõ szavazáshoz képest több képviselõtársunk gépét bekapcsolták, ugyanakkor kevesebb szavazót mutat a gép. Tartok tõle, hogy egyes képviselõtársaink szándékosan nem szavaznak. (Folyamatos zaj.)

(16.00)

Tisztelt Országgyûlés! Kérem a gépet beállítani, jelenlét- ellenõrzést rendelek el. Kérem képviselõtársaimat, nyomják meg az elektronikus gombot! (Létszámellenõrzés. - 177 képviselõ van jelen.) Kérem Barsiné Pataky Etelka képviselõ asszony gépét bekapcsolni. (Dr. Gáspár Miklós jelzi, hogy a gépe nem mûködik.) Most már utólag hiába nyomja a képviselõ úr! Kérem, képviselõtársaim, jelezzék, kinek nem mûködött a gépe. (Több képviselõ jelentkezik.) Horváth képviselõ úr, MDF; Pataky Etelka képviselõ asszony Dögei Imre Gáspár Miklós.

Tisztelettel ajánlanám azoknak a képviselõtársaimnak is, hogy szavazzák meg ezt a napirendi módosító javaslatot, mert úgy gondolom, hogy az ügynek tulajdonképpen nagyon használna, semminthogy holnap olyan szavazásba kényszerülne bele az Országgyûlés, ami nem hozna eredményt. Senkinek nem lenne jó, képviselõtársaim, meggyõzõdésem!

Tisztelt Országgyûlés! Még egyszer szavazást rendelek el az SZDSZ 15 képviselõ által támogatott indítványa felett. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e azzal, hogy a holnapi napon ne szavazzunk az alelnök és jegyzõ képviselõtársunk megválasztása tárgyában. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés 150 igen, 6 ellenszavazattal és 12 tartózkodással a javaslatot nem fogadta el. (Zaj. - Közbekiáltások: Határozatképtelen volt!) Pontosabban határozatképtelen az Országgyûlés, és ennek következtében nem fogadta el az indítványt. Kérem, hogy a holnapi napon hozzuk nyilvánosságra azon képviselõtársaim nevét, akik nem jelentették be igazolt távollétüket. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tisztelt Országgyûlés! Ezek után kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a házbizottság napirendi javaslatát. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a napirendi javaslatot elfogadta. Fél 6-ra rendkívüli házbizottsági ülést hívok össze.

Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy mivel az Országgyûlés nem határozatképes, a mértéktelen sérülést okozónak vagy megkülönböztetés nélkül hatónak tekinthetõ egyes hagyományos fegyverek alkalmazásának betiltásáról, illetõleg korlátozásáról szóló egyezmény és a hozzácsatolt jegyzõkönyvek kihirdetésérõl rendelkezõ 1984. évi 2. számú törvényerejû rendelet módosításáról és kiegészítésérõl szóló törvényjavaslat részletes vitájára holnap délután kerül sor, és akkor fogunk szavazni a részletes vitára bocsátásról is.

Most pedig következik a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai '96. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános vitájának megkezdése. Az elnöklést átadom Kóródi Mária alelnök asszonynak.

(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyûlés alelnöke foglalja

el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap