Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Amennyiben képviselõ úr úgy értelmezi a kérdését - mármint azt, hogy új fejezet nyílott a magyarországi szervezett bûnözésben -, hogy egyre erõsödik a szervezett bûnözés, hogy egyre durvább lesz, akkor természetesen azt kell mondanom, hogy egyetértek önnel, hisz ezek mind valós tények.

Ugyanakkor ön napok óta, hetek óta ezt a problémát úgy tálalja itt a parlament elõtt, mintha egy magyar specialitással állnánk szemben és nem jellemezné a szervezett bûnözés erõsödése a világ szinte valamennyi országát, tekintet nélkül arra, hogy Európának a keleti vagy nyugati részét tekintjük, vagy akár az Amerikai Egyesült Államokat vagy akár Dél-Amerikát.

Tisztelt Képviselõ Úr! Lehet, hogy Münchhausen bárónak sikerült saját hajánál fogva kihúzni magát a problémákból, de ne legyünk annyira naivak. Magyarország igenis szerves része a világnak, szerves része Európának, és éppen ezért ezek a negatívumok is éppúgy jellemzik Magyarországot, mint ahogy jellemzik Európát. Valóban, a bûnözés szervezettebb lesz, és - úgy, ahogy Nyugat-Európában vagy akár az amerikai földrészen - egyre nehezebb lesz ellene felvenni a küzdelmet.

(15.10)

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem próbálnánk meg minden eszközzel felvenni a szervezett bûnözés ellen a harcot.

Néhány konkrétumra azért szeretném emlékeztetni képviselõ urat - bár erre már én nagyon sokszor kísérletet tettem, de úgy látszik, hogy önnek szelektív az emlékezete -, hisz a kormány hozott határozatot a rendõrség középtávú fejlesztési programjáról; ez alapján a program alapján cselekvési program készült, amelyben konkrétumok szerepelnek akár a rendõrség informatikai fejlesztését, akár létszámát illetõen, akár bármely más technikai felszerelését tekintve. Ezek, például az informatika fejlesztése, pontosan azt a célt szolgálják, hogy hatékonyabban tudják felvenni a küzdelmet az alvilággal szemben.

Felhívnám arra is a figyelmet, hogy már évek óta, és hatásosan, jól mûködik a rendõrségen belül a szervezett bûnözés elleni fellépésre szakosított bûnüldözõ egység, illetve egységek. Az a különbség, hogy a képviselõ úr itt mindig drámai módon adja elõ a negatívumokat: ezek a rendõrök teszik a dolgukat, és az eredményekrõl, a meglévõ komoly eredményekrõl reggeltõl estig nem tájékoztatják önt.

Én természetesen bízom benne, hogy ha önnek van tudomása arról, hol székelnek ezek a bûnözõk - hiszen ön azt állítja, hogy a rendõrség vagy akár a Belügyminisztérium mint egy cinkostárs, közremûködik, nem bántja ezeket a bûnözõket -, akkor ahelyett, hogy valóban nem fukarkodva a jelzõkben, itt állandóan drámai módon ecseteli a helyzetet, tegyen ön is azért, hogy a szervezett bûnözés ellen hatékonyabban vegyük fel a küzdelmet: szolgáltassa ki ezeket a címeket, hogy hol találjuk meg ezeket a bûnözõket! Én állítom, és kötelezettséget vállalok arra, hogy a rendõrség azon nyomban meglátogatja azt a címet, és eljárást indít a bûnözõk ellen - ahogy ezt teszi anélkül is, hogy az ön által megadandó címre várna.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap