Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! 1848. március 15- én a nagyméltóságú helytartótanács reszketett: reszketett és félt.

1997. november 3-án a Horn-Kuncze-kormány is reszketett. (Moraj és derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) Reszketett és félt, pedig semmi oka nem volt sem a reszketésre, sem a félelemre (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban. - Az elnök megkocogtatja a csengõt.): senki nem akarta erõszakkal megdönteni a kormányt, nem kívántak a börtönökbõl rabokat kiszabadítani, hanem mindössze hét órán keresztül magyar állampolgárok kívántak a magyar föld védelmében felvonulni Budapest utcáin. A felvonulást a rendõr-fõkapitányság nem engedélyezte. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: És a bíróság?) Indoklásul azt hozta fel: igen nagy mértékben akadályozza a fõváros forgalmát a tervezett rendezvény.

A gyülekezési jogról szóló törvény értelmében a rendõrkapitányság betilthatja a rendezvényt ilyen okból, de ez a betiltás nem kötelezõ: mérlegelheti a döntésének a következményeit. (Dr. Szabó Zoltán: Hogy miért ne legyen!)

A tegnapi Kereszttûzben Kuncze Gábor miniszter úr elszólta magát, amikor azt mondta, hogy a kormány tiltotta be a tüntetést. (Korinthus Katalin: Jaj!) Utána helyesbített, hogy ez a rendõrség volt, de azt hiszem, mindenki elõtt, aki látta a Kereszttüzet, egyértelmûvé vált: a rendõrségen keresztül a kormány döntött ebben az ügyben, ezért a politikai felelõsség is õt és Horn Gyula miniszterelnök urat terheli.

A bejelentés szerint mintegy hat órán keresztül folyamatosan haladtak volna a gépjármûvek, megállni nem álltak volna meg, beszédekre nem került volna sor.

November 3-án a Kossuth térre igen nagy rendõri erõket vontak össze, karhatalmista alakulatokkal vonultak ki a térre, lezárták a 2- es villamos pályáját, valamint a közút egy részét is; a mintegy 150- 200 fõt szétoszlatták.

Idéznék az újságokból: "A rendõri fellépés kemény és határozott volt. A lökdösõdés után néhányszor gumibotot is használtak a rendõrök, az ütések elszenvedõi között voltak idõs emberek és nõk" - eddig az idézet. (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nyugdíjasok?) Az egyik újság címlapfotója szerint egy idõs nõt, aki térdelve imádkozott az emlékmûnél, két tagbaszakadt, bõrfejûekre emlékeztetõ kommandós a vállánál megragadott és elhurcolt onnan. (Dr. Szabó Zoltán: Azok a ti szövetségeseitek voltak!) Állítólag a tömeg a Himnuszt énekelte a szétoszlatás közben.

Fentiek alapján kérdezném az államtitkár urat - mert sajnos a miniszter úr nemrég eltávozott (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban.)- :

A mérlegelési jogkörében eljárva a rendõrkapitányság nem engedélyezhette volna ezt a valójában igen csekély forgalmi zavart okozó demonstrációt?

Miért kellett ilyen eszközökkel szétoszlatni a tömeget? A megjelentek számára és korösszetételére tekintettel nem lehetett volna másként eleget tenni a gyülekezési törvényben foglalt intézkedési kötelezettségnek? (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.)

Várom válaszát. (Taps az MDF és az MDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap