Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Valóban, a demokrácia hetedik évében reménykedtem, hogy nem kell kioktatni egyetlenegy országgyûlési képviselõt sem, hogy más a helyi önkormányzat, más a közigazgatás, más az államigazgatás. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

De képviselõ úr, ön engem erre kényszerít. 1990-ben valóban létrejött az önkormányzati rendszerünk, amely alapvetõen változtatta meg közigazgatási rendszerünket, és hallatlanul nagy pozitívumai mellett természetesen vannak negatívumai is. Ilyen negatívumként értékelte a kormányzat, hogy megyénként több mint 30, közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó államigazgatási szerv jött létre, és ezek mûködésérõl mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy koordináltan mûködtek.

Éppen ezért a kormány programja a közigazgatási reform egyik döntõ kérdéseként fogalmazta meg a területi államigazgatási szervek rendszerének általános felülvizsgálatát - ez történt meg. A területi

llamigazgatási szervek reformja, az ezzel összefüggõ szabályozás kizárólag államigazgatási szervekre vonatkozik, nem érinti az önkormányzatok feladatait és szervezetét.

Amire ön hivatkozik, hogy a kormány elvonta volna az Országgyûlés jogalkotási jogkörét: csak szeretném az emlékezetébe vésni - nézze meg képviselõ úr az 1996. évi LXXII. törvényt, és akkor választ kap arra - , hogy a kormány a parlamenthez fordult, és parlamenti felhatalmazás alapján hozta meg rendeletét. Így tehát nincs szó arról, hogy a kormány elvonta volna az Országgyûlés törvényalkotási jogkörét, és fõképp nem arról, hogy alkotmánysértés történt volna.

Szeretném tehát hangsúlyozni, hogy a szabályozás nem változtatta meg a közigazgatási hivatalok önkormányzatokkal kapcsolatos feladat- és hatáskörét, a hivatalok továbbra is az önkormányzati törvény szabályai szerint látják el törvényességi ellenõrzéssel kapcsolatos feladatukat. Az államigazgatási feladatok bõvültek, ez tény. A kormány döntésének területi végrehajtása ezáltal összehangoltabbá vált, és pontosan az volt a cél, hogy a területi államigazgatási szervek tevékenységét ellenõrizze, hatékonyabb legyen a köztisztviselõk képzése, továbbképzése, az államigazgatási szervek informatikai fejlesztése, és általában összehangolt legyen a tevékenységük.

Ami azt illeti, ön azt mondta, hogy hierarchikus, centralizált - és még plusz jelzõket is használt, hogy milyen rendszer jött létre. Képviselõ Úr! Megint csak különbséget kell tennünk az önkormányzati és az államigazgatási tevékenység között. Az önkormányzati tevékenységtõl eltérõen, az, hogy az államigazgatásban érvényesülnek bizonyos hierarchikus elemek, nem hátrány - egyáltalán nem hátrány, képviselõ úr.

A fogyasztóvédelmi felügyelõségekkel kapcsolatban pedig csak azt szeretném mondani, hogy valóban a hivatalok keretében mûködnek, de nem szûnt meg az önállóságuk, megõrizték szakmai önállóságukat, és szakmai irányításukat változatlanul a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség végzi.

(16.00)

Végezetül pedig a kormányprogramban meghatározott feladat végrehajtásával kapcsolatos szabályozás tehát nem a rendszervisszaváltást, hanem pontosan egy összehangolt, mûködésre képes, szakmailag magasabb szinten mûködõ és takarékosabban gazdálkodó államigazgatási rendszer létrehozását célozza.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap