Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy semmiféle tartalmi összefüggés nincs a közgyógyellátás és a gázár- kompenzáció között. Kívánatos lett volna, képviselõ úr, hogy ne csak az újságcikkeket kövesse figyelemmel, hanem a parlament elõtt folyó törvényalkotási folyamatot is.

Az elsõ félév végén a kormány ugyanis a társadalombiztosítási alapok 1997. évi folyamatait, így természetesen a gyógyszertámogatást is áttekintette, és ennek során a közgyógyellátás várható forrásigényét is felmérte. Tekintettel arra, hogy a közgyógyellátottak száma csak kis mértékben, 2-3 százalékkal, mintegy 13 ezer fõvel emelkedett, így az elõirányzat várható teljesítése is a tervezett alatt marad. Mivel a prognosztizálható kiadás legfeljebb 9,7 milliárd forint, ezért a kormány 2,3 milliárd forintot zárolt az elõirányzatból, ezzel is javítva az államháztartás egyensúlyi pozícióját, amelyet - mint köztudott - az Egészségbiztosítási Alap kedvezõtlenül befolyásol.

Az elmúlt idõszakban egyre feszítõbb gondként jelentkezett, hogy a villamos energia árának emeléséhez nyújtott lakossági kompenzáció mellett milyen módon lehetne támogatni a legrászorultabb rétegeket a vezetékes gáz árának megfizetésében. A kormány október 22-ei ülésén megvizsgálta a gáz árának 1997. évi emelésével összefüggésben a lakosság terhei részleges ellentételezésének a lehetõségét, és úgy határozott, hogy a népjóléti tárca költségvetésében e célra 500 millió forintot különít el. Ennek forrása a zárolt 2,3 milliárd forint egy része.

Összességében tehát a gázkompenzáció céljára biztosítandó 500 millió forint nem érinti hátrányosan a közgyógyellátásban részesülõket, hiszen az úgynevezett megtakarítás nem a szolgáltatás szûkítésébõl ered, hanem az óvatos tervezés eredménye.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap