Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselõ Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, visszajutottunk ugyanabba a mederbe, hogy az önkormányzatnak saját törvényébõl fakadóan van egy feladata, és van egy másik eljárási gyakorlat, ami a hatósági eljárást illeti. Az önkormányzatokban és az önkormányzatoknak az önállósága - amellyel az önkormányzati törvény alapján dolgoznak - biztosít számukra bizonyos jogokat, hogy eldöntsék, a saját településükön, területükön milyen fejlesztéseket kívánnak megvalósítani.

(16.10)

Van azonban egy szabály, a ma még hatályban lévõ építésügyi törvény, amely alapján a területrendezési terveket is ismertetni kell a lakossággal, a területrendezési tervet az érdek-képviseleti szervekkel egyeztetni kell, s természetesen polgármesteri kötelem az is, hogy ezt az ismertetést, illetõleg az egyeztetést lefolytassa. Tehát a településrendezés mint helyi közügy az önkormányzati igazgatás része, és ez az önkormányzat képviselõ-testületének át nem ruházható feladat- és hatásköre, ami gyakorlatilag megalapozza majdan azt az eljárást, amely az építésügyi eljárás során történik, és az építésügyi eljárásba vonják be a szakhatóságokat, amikor is a környezetvédelmi, egészségügyi és egyéb szakhatóságok a véleményüket kinyilváníthatják.

A fóti önkormányzat képviselõ-testülete - hiszen pontosan erre a konkrét ügyre vonatkozik a képviselõ úr kérdése - október 7-én tárgyalta ezt a népi kezdeményezést. Az elvi lehetõsége van meg az üzemanyagtöltõ állomás létesítésének. Hangsúlyozom, hogy az elvi lehetõsége, hiszen ezt követõen kerülhet sor a hatósági engedélyezésre, és ebben lesz majd lehetõség arra, hogy részleteiben megfogalmazza azokat az elõírásokat, feltételeket, amelyek a környezetvédelem és az egyéb szempontok érvényesítését elõsegítik.

Kérem képviselõ urat, fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap