Iványi Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

IVÁNYI TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Ígérem, nagyon rövid leszek.

A 17. és 18. szám alatt besorolt indítványokról szeretnék néhány szót szólni: ezekbõl kitûnik, hogy a közoktatási megállapodások megszûnését mind a két indítvány az intézményfenntartó egyházi jogi személy és a magyar kormány közötti új megállapodás megszületéséhez kötné.

(22.10)

Gyakorlatilag mind a két indítvány erre az elvre épül. És itt fölvetõdik az a probléma, hogy talán mégsem volt helyes a protestáns történelmi és az egyéb nem történelmi egyházakkal való egyeztetést elmulasztani a kormánynak a vatikáni megállapodás megkötése elõtt.

Meg kell jegyeznem egyébként, hogy ezt a módosító indítványt az oktatási bizottság támogatja, és egy picit szeretném a módosító indítványok indoklásával a kétely magvát elhinteni Sasvári Szilárd képviselõtársam lelkében, aki valamiért úgy gondolja, ez felszólalásából is kitûnt, hogy minden egyház egységesen örömmel üdvözölte a vatikáni megállapodást - hogy hátha ez talán mégsem volt egészen így.

Meg kell jegyeznem egyébként, hogy a módosító indítványokat valamennyi parlamenti pártból aláírta országgyûlési képviselõ, és akkor sem árulok el titkot, hogyha bevallom, hogy ezek a módosító indítványok a legnagyobb magyar protestáns egyház szakértõivel történt egyeztetés során születtek meg, és az indoklás tulajdonképpen onnan származik.

Szeretnék az indoklásból idézni: "Figyelemmel kell lennünk arra is, hogy a protestáns egyházak finanszírozásának gondjait nem lehet a vatikáni szerzõdés mechanikus alkalmazásával megoldani. A történelmi protestáns egyházakkal kötendõ vagyoni megállapodást nem tudjuk elkerülni.".

Azt hiszem, hogy itt egy módosító indítvány indoklásában fölbukkan egy olyan általános probléma, amelyre a törvényjavaslat egész csomagjának az általános és részletes vitájában is mi többször utaltunk. Köszönöm szíves figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap