Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony! Tisztelt Ház! Egyetértek azzal, hogy a passzus elsõ mondatának nincs értelme és célszerû elhagyni. Az elõterjesztõ támogatni fog minden olyan módosító indítványt - most már csatlakozó módosító indítványt -, ami erre irányul.

Ami azonban Bauer Tamás képviselõ úr érvelését illeti a futballistává kiképzendõ sánta esetével kapcsolatban - bár az elmúlt évek futballeredményei nem is teszik teljesen abszurddá ezt a feltételezést, de most nem egészen erre gondoltam -, tehát hogy alkotmányellenes megkülönböztetés-e a Testnevelési Fõiskolán az, hogy valaki hívõ katolikus, református - és így tovább - vagy nem hívõ. Igen, alkotmányellenes; minthogy a sportoló, illetõleg a testnevelõ tanár szempontjából közömbös, hogy az illetõ milyen világnézet híve.

Úgy gondolom, hogy hasonlóképpen a magyarirodalom-tanár vagy a matematikus szempontjából teljesen közömbös, hogy az illetõ milyen világnézet híve, ezért alkotmányellenes az olyan megkülönböztetés, amely egy, mondjuk, egy fizika szak - nincs ilyen szak az egyházi fenntartású felsõoktatási intézményekben -, egy fizikusképzés esetében feltételül szabja a megkeresztelkedést, a rendszeres templomlátogatást és így tovább.

Ahogy a sántaság a labdarúgóvá nevelés vagy képzés esetében kizáró körülmény a Testnevelési Egyetem esetében, hasonlóképpen kizáró ok a nem vallásos, ateista világnézet a lelkészképzés esetében, a lelkészképzõ intézményben. Ezért tesz kivételt ez alól az általános diszkriminációt tiltó szabály alól a törvény abban a jó megfogalmazásban, ahogy, mondjuk, Gellért Kis Gábor mondta, de hasonlóképpen tiltja a diszkriminációt az egyházi intézménynek világnézet szerint, mint ott, ahol ennek nincs jelentõsége; de megengedi ott, ahol ez az intézmény jellegébõl következik - hasonlóan ahhoz, ahogyan tiltja a Testnevelési Egyetemnek, hogy világnézet szerint diszkrimináljon, minthogy ott annak nincs jelentõsége, de megengedi a diszkriminációt olyan testi hiba esetében, amelyet más egyetemen nem engedne meg, a sántaság esetében, mert hiszen ebben az esetben nyilvánvalóan nem lehet az illetõbõl labdarúgó - vagy csak olyan, amilyen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap