Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Köszönöm valamennyi parlamenti frakció képviselõjének méltató szavait. Azt hiszem, az alapvetõ kérdésekben egyetértés van közöttünk - miközben természetesen van jó néhány megközelítés, ami különbözik, és minden bizonnyal lesznek még nagyon éles vitáink az Országgyûlésben. De azt kérem mindenkitõl, hogy ebben az integrációs folyamatban mindenki képviselje azt, amit a tegnapi döntés is kifejezésre juttatott.

Tájékoztatni kívánom a tisztelt Országgyûlést és a közvéleményt, hogy a mai napon mind a tizenhat NATO-tagállam üdvözölte a tegnapi népszavazás sikerét. (Taps.) Nemcsak kimagasló eseménynek, hanem nagyon nagy eredménynek is minõsítették a népszavazás kimenetelét, többek között Solana fõtitkár úr is egyetértõleg nyilatkozott meg.

(15.40)

Egy felszólalásban elhangzott itt, hogy nagy fejlettségbeli különbségek vannak az egyes országrészek között. Ez így igaz. Valóban, ha valaki tudja, azt hiszem, a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója, az SZDSZ, a kormány tudja, hogy milyen sok, milyen nagy a létminimum alatt élõk, a nélkülözõk száma. De hangsúlyozni szeretném, hogy itt, ezen a területen sem lehet robbanásszerû fejlõdéssel változtatni ezen a helyzeten. Változtatni igazából csak az ország dolgainak rendbetételével lehet, azt végigvinni, amit ez a kormány 1994-ben vállalt. És teljesítményét nemzetközi partnereink elismerték. Elismerték, mert sem a NATO, sem az Európai Unió nem hívta volna meg Magyarországot az elsõ körbe, ha Magyarországnak instabil lenne a gazdasági helyzete. Valóban, azt is értékelte a NATO - a demokrácia, az emberi jogok érvényesülése mellett -, hogy mit tudunk, mit tudtunk felmutatni az elmúlt évek során a legfontosabb gazdasági területeken, az ország nemzetközi hitelképességének, megbízhatóságának helyreállítása terén.

Magyarországon ma már valóban folyamatos a gazdasági fejlõdés. Nem csupán fenntartható, hanem a fenntartható gazdasági növekedés mellett egy kifejezetten dinamikus gazdasági fejlõdést könyvelhetünk el. Erre lehet építkezni, tisztelt képviselõtársaim. Azt a lemaradást, amely a fejlettektõl elválaszt bennünket, be kell pótolnunk és idejében be fogjuk pótolni, s ugyanez vonatkozik az ország belsõ nagy társadalmi, gazdasági, szociális különbségeire is. Ahogy elõrehalad, fejlõdik az ország, úgy tudjuk felzárkóztatni az elmaradottabb területeket is. Ez a kormány célja, és ezt a célt követi a maga politikájával.

Köszönöm szépen, tisztelt képviselõtársaim. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap