Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Nyilvánvaló, hogy nemcsak minden politikus, hanem minden jóérzésû ember elítéli azt, ha bármely kisebbség ellen uszító hangú felhívások, akár ilyen formában, megjelenhetnek. Azt hiszem, hogy e kérdésben nincs vita a parlamentben helyet foglaló képviselõk, a parlamenti pártok között.

Ön viszont, képviselõ úr, ebbõl az ügybõl olyan következtetést vont le, hogy a magyar igazságszolgáltatás pártos. S ezt természetesen semmivel igazolni, indokolni, megmagyarázni nem tudta, ezt a kijelentését a kormány nevében vissza kell utasítanom. Ezzel a magyar igazságszolgáltatásban dolgozó tisztességes, becsületes embereket sértette képviselõ úr.

Ami a két konkrét ügyet illeti, részben azt szeretném hangsúlyozni, hogy Magyarországon a végrehajtó hatalomnak szerencsére nincs lehetõsége arra, hogy konkrét büntetõügyekbe beavatkozzon. Ezt nem is kívánjuk megtenni sem más ügyben, sem ezekben az ügyekben.

A METÉSZ-tüntetéssel kapcsolatban ön úgy fogalmazott, hogy három nap elég volt a bíróságnak arra, hogy döntsön. Nem errõl van szó, hanem a törvény teszi kötelezõvé, hogy a bíróság három napon belül döntsön. Nem tehetett mást a bíróság, mint hogy három napon belül meghozza ezt a döntést.

A másik ügyben, a punkzenekar kazettájának ügyében, mint ahogy ön is elmondta, és a hét végén újságcikkek is megjelentek errõl, folyik az eljárás, a Fõvárosi Ügyészség elrendelte a nyomozást, a BRFK vádemelési javaslattal átadta az anyagot.

Nem értek egyet önnel abban, hogy ezek az ügyek annyira könnyû, egyszerû megítélésû ügyek lennének, hasonló ügyekben elõfordult már, hogy az eljáró bíró az Alkotmánybírósághoz fordult, ennek kapcsán módosítani kellett a büntetõ törvénykönyvet. Én úgy gondolom, hogy bár ezek súlyos ügyek, de nem lehet egy kézlegyintéssel és soron kívül elintézni õket és azt hiszem, hogy nem helyes, hogyha a parlamentben olyan jelzések érkeznek, hogy a képviselõk befolyásolni kívánják az igazságszolgáltatást, nyomást kívánnak gyakorolni. Én nagyon kérem, hogy képviselõ úr se tegye. Ez nem tesz jót a magyar igazságszolgáltatásnak.

Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap