Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Pokorni Zoltán képviselõ úr felszólalásával számos ponton egyetértek - természetesen ez egy ellenzéki képviselõ felszólalása volt, és ennek megfelelõen a saját szempontjából igyekezett beállítani a történéseket -, ugyanakkor azonban ahhoz igazán kedvem nincsen, hogy statisztikai adatok alapján vitatkozzunk, hiszen én közbiztonság-ügyben nem a statisztikák, hanem a polgárok véleménye alapján tájékozódom. Kétségkívül, az állampolgárok a közbiztonság alakulásáról nincsenek jó véleménnyel.

Azt azért hozzá kell tennem: nem is szerencsés, ha rendre azt sulykoljuk beléjük, hogy ebben az országban már élni sem lehet, olyan súlyos a közbiztonság helyzete, és ennek alátámasztására a statisztikákból különbözõ számadatokat emelünk ki - mert természetesen épp az a probléma a bûnügyi statisztikával, hogy az egy folyamat értékelése kapcsán értelmezhetõ leginkább. Most nekem azt kellene mondanom, hogy október hónapban 16 százalékkal csökkent az ismertté vált bûncselekmények száma, hogy a gépkocsilopások száma október hónapban az elõzõ év október hónapjához képest 38 százalékkal csökkent, de azt gondolom, ilyen alapon nem érdemes vitatkozni.

Minthogy a képviselõ úr említette a csalások egyik sorát, most erre nekem azt kell mondanom, hogy az év elsõ tíz hónapjában összességében a csalások száma csökkent, egy több mint 3 ezres csökkenés mutatható ki. Az igaz, hogy ennek van aztán olyan sora, amelyik viszont megnõ: a kábítószerrel való visszaélés 350-rõl 600-ra nõtt - lehet mondani, hogy akkor ez itt egy 180 százalékos emelkedés, meg azt is lehet rá mondani, hogy a rendõrség felderítõ munkája eredményesebb lett, és ennek következményeként több ügyet tudott felderíteni.

Az sem szerencsés, hogy aztán belekeverünk ebbe olyan ügyeket - gondolok itt az Ok-Tat Kft. ügyére vagy a fõvárosi közbeszerzési visszaélésre -, ahol maga a tárca vezetõje, a fõváros esetében pedig a fõpolgármester tette meg a feljelentést, mert abban a pillanatban, amikor észlelték, hogy itt egy visszaélés van, azonnal megtették a szükséges lépéseket annak megszakítására. Egyébként a tettesek mindkét esetben ismertek a rendõrség elõtt.

És az sem szerencsés, tisztelt képviselõ úr, ha a felszólalás keretében olyan látszatot keltünk, vagy azt valószínûsítjük, mintha mindezen ügyek oka nem azokban a társadalmi problémákban rejlene, amelyekkel mindenkinek szembe kell néznie, akár kormányon van, akár ellenzékben van. Rögtön hozzáteszem: éppen azért, mert a bûnözésnek a társadalomban gyökerezõ okai vannak, a társadalom egészének kell megtalálnia a megfelelõ válaszokat. Téved az, aki azt gondolja, hogy a rendõrségnek kell az összes társadalmi problémát megoldania, az nem egy jó állam, ahol ez a dolog így mûködik. Ezért tulajdonítok nagy fontosságot például a bûnmegelõzésnek meg annak is természetesen, hogy mindenütt szüntessük meg a jogszabályi hézagokat és ezen keresztül akadályozzuk meg a visszaélések szaporodását.

De az sem helyes, tisztelt képviselõ úr, ha mindezen okokat oda próbáljuk meg visszavezetni, hogy itt valamilyen fajta összefonódása van a politikának és a fehérgalléros bûnözésnek, és mindezen visszaéléseket valamilyen módon tudatosan a politika teszi lehetõvé, mert azt gondolom, ilyen nincsen. Abban az esetben, ha van ilyen és erre vannak konkrét bizonyítékok, akkor én pontosan ugyanolyan érdekelt vagyok az ellene történõ fellépésben, tisztelt képviselõ úr, mint ahogy ön.

Végül azzal szeretném befejezni, amivel ön kezdte: a kormány - ezt talán a meghozott intézkedések is bizonyítják - nem nézi tétlenül és közömbösen a bûncselekmények számának alakulását, hanem igenis mindent elkövet annak érdekében, hogy gátját szabja a növekedõ bûnözésnek, annak a növekedõ bûnözésnek, ami egyébként számunkra egy rossz dolog, az állampolgárok ezt rosszul élik meg ugyanakkor viszont nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a bûnügyi helyzet átlagosnak tekinthetõ, igaz ez az Európa nyugati felével történõ összehasonlításban is.

(9.10)

Ez persze a magyar állampolgárt nem érdekli, mert õ a saját maga számára szeretne jobb közbiztonságot, és éppen azt szolgálják a kormányzat idén - többek között - meghozott intézkedései, hogy ezt a biztonságot számukra nyújtani lehessen.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap