Urbán Árpád Tartalom Elõzõ Következõ

URBÁN ÁRPÁD, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Az Országgyûlés oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottsága megtárgyalta a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében létrehozott eseti bizottság jelentését. A vita során az oktatási bizottság tagjai egyhangúlag foglaltak állást abban, hogy az Országgyûlés az eseti bizottság létrehozásával nagyon fontos, idõszerû kérdésben határozott, körültekintõen jelölte meg az eseti bizottság feladat- és hatáskörét.

Tisztelt Országgyûlés! A kábítószer-ellenes küzdelmet az eddiginél hatékonyabban kell folytatni, mert az elmúlt néhány évben a kábítószer kereslete, kínálata gyorsan nõtt, tranzit- és célország lettünk ezen a téren, hangoztatták a felszólalók, egyetértve a jelentés megállapításaival.

A bizottsági vita résztvevõi különösen aggasztónak tartják a fiatalok veszélyeztetettségét. Az iskolások növekvõ hányada próbálkozik a drog okozta kábulat kiváltásával, nem ismerve annak következményeit. Több képviselõ utalt a megelõzés jelentõségére, és a rendelkezésre álló lehetõségek, módszerek csatasorba állítását javasolták. Ezek közül kiemelték a szabadidõ eltöltését érintõ lehetõségek bõvítését, mint például az iskolai testnevelést, a sportot, az egészséges életmódot segítõ, tanórán kívüli összes tevékenységet. A megelõzésben kulcsszerepet adnak a képviselõk a kábítószer-ellenes küzdelemre felkészítésnek a rendelkezésre álló ismeretanyag és módszerek intézményes átadásával, például a továbbképzési rendszerek keretében.

Az oktatásban kiemelkedõ szerepe van a tanárnak. Ez érinti a pedagógus drogokhoz való viszonyát is. A bizottság kifejtette, hogy támogat minden olyan iskolai mentálhigiénés, drogmegelõzési programot, amely elõsegíti az egészséges magatartás kialakítását gyermekeinknél.

Az áldozat vagy bûnelkövetõ kérdésben a bizottság a drogfüggõ egyént betegként tekinti, ezért szerepel az eseti bizottság jelentésében önálló javaslatként a drogbetegek kezelésére vonatkozó egészségügyi finanszírozási rendszer kidolgozása.

A lágy és kemény drog közötti megkülönböztetést a bizottság elvetette. Nemcsak azért, mert a büntetõjogi felelõsséggel összefüggõ fogalmak tartalmát a törvényalkotó nem határozta meg, továbbá mert a csekély, illetve a jelentõs kábítószer-mennyiségnek megítéléséhez sem ad megfelelõ támpontot a törvényszöveg. A kis mértékû kábítószer vagy az enyhe hatású kábítóanyag az élettani folyamatok sajátosságainak megfelelõen saját progressziója irányába hat. A ma lágy drog holnap, tehát a droghoz alkalmazkodás folyamatának beálltakor, alapfogyasztássá alakul. A megszokott kábulat kiváltásához többletingerre, tehát nagyobb, hatásosabb dózisra van szükség. A jelentésben szereplõ, intézkedést igénylõ javaslatok egy része vita tárgyát képezheti. Erre szolgál a plenáris ülésen folyó általános és részletes vita intézménye, ez a funkciója a módosító indítványoknak.

Tisztelt Országgyûlés! Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság a kábítószer visszaszorítása érdekében létrehozott eseti bizottság jelentését 2 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap