Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tekintettel a már elhangzottakra, én ott szeretném kezdeni a mondanivalómat, hogy szétválasszam a jelentést és az országgyûlési határozatot. A jelentésrõl, amirõl magam is azt gondolom, hogy egy meglehetõsen színvonalas és alapos munka, azért nem kívánok beszélni, mert nagyon sokan szóltak róla. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek a jelentésben olyan pontok, amellyel magam is ne vitatkoznék, amirõl nagyon hosszú vitákat ne bonyolíthatnánk, hanem azt jelenti, hogy a képviselõknek nincs módjuk a jelentéshez módosító indítványokat benyújtani, az háttéranyag. A képviselõk az országgyûlési határozatot fogják elfogadni, azt a meglehetõsen rövid, hat pontból álló országgyûlési határozatot, amely nagyon fontos súlyos megállapításokat tartalmaz, és kijelöli a tennivalók irányát. Szeretném nagyon röviden magam is elismeréssel méltatni az eseti bizottság munkáját. Azért tartom ezt fontosnak megtenni, mert azok közé tartoztam, akiknek kétsége volt a bizottság létrehozásával kapcsolatban.

Rátérve a határozati javaslatra, három csoportba rendeztem a mondanivalómat. Egyrészt nagyon röviden szólnék azokról a kérdésekrõl, amelyekkel egyetértek a jelentésben másrészt megemlíteném, hogy vannak olyan kérdések, amelyek megítélésében magam is bizonytalan vagyok, illetve bizonytalanságot érzek a jelentésben harmadrészt szeretném szóba hozni azokat a kérdéseket, amelyekkel kapcsolatban nagyon határozott ellenvéleményem van.

Ami az egyetértést illeti, természetesen a ténymegállapítással, a helyzet rövid, összegzõ leírásával nem vitatkozhatunk. Azt gondolom, hogy a parlamenti pártok valamennyien, legyenek kormánypártok vagy ellenzékiek, a ténymegállapító, helyzetértékelõ kijelentésekkel mindannyian egyetértenek. Növekvõ gond a kábítószer-fogyasztás terjedése, és természetesen egyetértés van vagy lehet közöttünk abban a kérdésben is, hogy ennek következtében indokolt az intézményrendszer fejlesztése, az egészségügyi és szociális intézményrendszer fejlesztése, ennek a kérdésnek a beemelése az oktatási intézményrendszerbe, nagyon nagy szükség lenne a drogbetegek kezelését megoldó egészségügyi finanszírozási szabályozásra, amit ez a határozati javaslat szorgalmaz és egyetértés van közöttünk a szakemberképzés fejlesztésével kapcsolatos felvetéseket illetõen is.

Abban már bizonytalan vagyok, hogy a jogi szabályozás kérdésében elõremutató-e ez az országgyûlési határozati javaslat. Nekem voltak olyan illúzióim, hogy ha létrejön egy ilyen eseti bizottság, akkor az különösen sok figyelmet éppen a jogi szabályozás kérdéseire fordít, és egy kicsit többet mond annál, mint hogy felül kell vizsgálni egyéves munka után.

(11.10)

Tehát annak örültem volna, ha itt az eseti bizottság konkrétabb javaslatot fogalmaz meg, ha eljut ilyen konkrét javaslatig.

Szeretnék szólni azokról a kérdésekrõl, amelyekben határozott ellenvéleményem van, jóllehet, megtette már ezt elõttem Csehák Judit a szociális bizottság képviseletében; és amit mondani akarok, az nagyon nagy mértékben egybecseng azzal, amit Dobos Krisztinától hallottunk, aki kisebbségi véleményként adta elõ ugyanezeket a gondolatokat.

A határozat javaslatot tesz arra, hogy kormánybiztost nevezzünk ki, illetve nevezzen ki a kormány a téma kezelésére. Nekem kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy egy fecske tud-e nyarat csinálni ezen a területen; hogy nem esünk-e abba a csapdába, hogy úgy érezzük, csináltunk valamit azzal, hogy kormánybiztost kineveztünk, miközben gyakorlatilag nem jutunk közelebb a probléma megoldásához. Szeretném hangsúlyozni, hogy nemcsak olyan elvi alapon támadom ezt a gondolatot, hogy a szabaddemokraták elvileg nem értenek egyet azzal, hogy a kormánybiztosok számát (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) szaporítsuk.

Tisztelt Elnök Úr! Az elsõnek felszólaló Hága Antónia nem használta el az idejét, ott maradt több mint öt perc. Engedje meg, hogy még két gondolat erejéig folytassam.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap