Márfai Péter Tartalom Elõzõ Következõ

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke néhány nappal ezelõtt egy elõadásában közel 300 ezer fõre tette a kábítószer-fogyasztásban érintettek létszámát. Bizottságunk elnöke expozéjában ezt a számot 150 ezer fõben határozta meg. A kábítószerfüggõk létszámát a legszûkebb becslés esetén is 10 ezer fõben, usque 30 ezer fõben tudjuk meghatározni. A probléma méretének van egy sajátos vetülete: ha megnézzük az ismert kábítószerárakat, akkor az ebben a körben forgó összeg évente a honvédelmi költségvetéssel vethetõ össze. Ha azt vizsgáljuk, hogy egy ekkora létszámot rendszeresen bármivel, adott esetben kábítószerrel kell ellátni, ez logisztikai szempontból szervezetileg is egy hasonló létszámot tételez fel. Nyilván ezen a gondolatmeneten nem akarok továbbmenni, de a dolog jelentõségét, gondolom, kellõen illusztráltam.

Az én feladatom a bizottságban a munkamegosztás keretében speciális volt. Azt vállaltam, hogy a bizottság tevékenységét az interneten, az információs hálózaton bevezetem és ott fölmutatom. Ez egy olyan honlap elkészítésében jelent meg, amelyet egy szlengbõl származó szóval: "nodrog", tehát a kábítószer-ellenességet jól kifejezõ karakterlánccal határoztunk meg, neve ily módon mindenki számára önmagában is kifejezi a célját.

(11.30)

Ezen az oldalon megtalálható a bizottság jelentése, megtalálhatók azok az anyagok, amibõl a bizottság dolgozott. Megtalálható az Igazságügyi Minisztérium anyaga, a Belügyminisztériumé, és az összes olyan szakanyag, amit a szakértõink, szakértõ munkacsoportjaink állítottak össze. Ezenkívül kvázi közismereti szinten is vannak megfogalmazva állítások, és hasznos, mindenki számára jól felhasználható anyagok hozzáférhetõk ezen az oldalon. Azért mondom, hogy hozzáférhetõk, mert ez a módszer lehetõvé teszi, hogy nemcsak megtekintsék ezeket az anyagokat az ezzel foglalkozók, hanem magukévá is tegyék, elvegyék onnan, kvázi mint egy polcról leemeljék.

Ehhez persze az szükséges, hogy ez az oldal minél több helyrõl elérhetõ legyen. Az elérhetõséget úgy tudjuk biztosítani, hogy az országban lévõ internetes szolgáltatók minél többen a honlapjukra felveszik ezt a hivatkozást. Így mondjuk, nézzék el nekem, hogy kvázi szakszöveget is mondok, de nem lehet másként nevezni. Akkor lehet megtekinteni ezt az oldalt, hogyha valaki ezt a "www" betût, azt a szót, hogy "nodrog", és a Magyarországra való hivatkozást, hogy "hu", elhelyezi a saját anyagában. Meglehetõsen jó eredményeket értünk el. Több tucat jelentõs alkalmazó elhelyezte honlapján ezt a hivatkozást. Megjegyzem, azt még persze nem tudtuk elérni, hogy, mondjuk, az Országgyûlés Hivatala is akceptálja ez irányú kérésünket. Belátható idõn belül gondolom, erre sor kerül.

A magunk részérõl ezt az oldalt gondosan karban tartjuk, fejlesztjük. Most is készül több olyan anyag, ami közvetlenül felhasználható iskolákban, a felsõoktatásban, de akár a drogmegelõzés leghétköznaposabb köreiben is. És meg kell hogy mondjam, ez az a fórum, ahol szembetaláljuk magunkat a drogfogyasztók, a fogyasztók véleményével és állításaival. Ezek közül vannak konstruktívak is. Vannak persze kevésbé konstruktívak. De enélkül nem tudnánk, hogy valóban a hangunk eljut hozzájuk, azaz azokhoz, akikért ez az egész tevékenység zajlik, hiszen a feladatunk a drogfogyasztás visszaszorítása, és óhatatlanul azokat kell megszólítanunk, akik fogyasztják a drogot. Ehhez az eszköz megfelelõ, rendelkezésre áll, és ezúttal is, és innen is kérem a sajtó képviselõit, hogy ezt a karakterláncot anyagaikban megjelentetni szíveskedjenek, hogy minél több helyre, minél szélesebb körbe ez az információ eljusson.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap