Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Pár évvel ezelõtt a cukorrépa-termesztés és a rá épülõ -feldolgozás, a cukoripar még jövedelmezõ ágazat volt Magyarországon. Mára a drága mûtrágyát, a növényvédõszereket, a vízdíjat a termelõk többsége nem tudja fizetni, a drága gépeket nem tudják megvenni, ezért gyakorlatilag veszteségessé válik hazánkban a cukorrépa termesztése.

Ennek egyik oka természetesen a felelõtlen privatizáció, amit az elmúlt kormány kezdett el. De sajnos önök is folytatták azt a gyakorlatot, amely alapján külföldi érdekeltségbe kerültek cukorgyáraink. Ma a cukorrépa-termesztõket és a cukorgyári dolgozókat az a riadalom foglalkoztatja, hogy az osztrák érdekeltségû Agrana tulajdonában lévõ mezõhegyesi és sarkadi cukorgyár rövidesen az angol érdekeltségû kabai cukorgyár tulajdonába kerül; gyakorlatilag a két nagy konszern megegyezik egymással, a dolgozók utcára kerülnek, és az amúgy is jelentõs mértékben lecsökkent, cukorrépa-termesztésre szánt terület tovább fog csökkenni.

Ennek egy másik oka, tisztelt miniszter úr - mint ön is tudja -, az, hogy az Európai Unióban 240-260 százalékos védõvám védi az ottani termelõket, tehát az importcukorra ennyi vámot vetnek ki, míg nálunk ez a vám jelenleg csak 75 százalékos. Sajnos a GATT-egyezmény következtében az évezred végére, 2000-2001-re ez 68 százalékra fog csökkenni.

Hiányzik a cukoripari rendtartás az agrárpiaci rendtartáson belül. A pénzügyi és jogi szabályozást kellene olyanná tenni, hogy Magyarországon megint 100 ezer hektár fölé emelkedhessen ennek a pénzes növénynek a termelési területe, amely az elmúlt években, évtizedekben nyereséget hozott a mezõgazdaságnak és a feldolgozóiparnak. Nem hisszük el, hogy nem lehetne kormányzati megoldást találni erre.

Ezért kérdezem a tisztelt miniszter úrtól, hogy a kormány lemond-e véglegesen a magyar cukorgyártásról.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap