Botka László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Hatpárti interpelláció meglehetõsen szokatlan a parlamenti gyakorlatban. Úgy gondolom, ez két dolgot jelez: egyrészt az ügy fontosságát, másrészrõl, hogy a benyújtó képviselõk célja nem a politikai konfrontáció keresése volt, hanem egy probléma megoldásának az elõsegítése.

A kormány 2146/1997. számú kormányhatározata a finnugor kapcsolatrendszer koordinálásáról rendelkezik. Az 1992-ben megalakult Finnugor Világkongresszus mint nemzetközi szervezet, a finnugor eredetû országok - Finnország, Észtország, Magyarország, valamint az Oroszországi Föderáció finnugor eredetû tagköztársaságai, autonóm körzetei - és népei közötti politikai, gazdasági, kulturális és tudományos kapcsolatok fejlesztését tekinti legfõbb céljának.

Az 1996 augusztusában Budapesten megrendezett II. Finnugor Világkongresszuson - amelyen részt vett Göncz Árpád köztársasági elnök úr, a külügyminiszter úr, valamint valamennyi magyar parlamenti párt képviselõje - egyértelmûen kinyilvánítottuk a Magyar Köztársaság azon szándékát, hogy erõsíteni kívánja kapcsolatait a finnugor államokkal és népekkel.

A nemzetközi szervezet 1992-es megalakulásától kezdve elõször 1997 júniusában hozott a magyar kormány olyan határozatot, amely rögzíti a magyar részvétel szervezeti formáját és biztosítja az ehhez szükséges költségvetési forrásokat. A kormányhatározat létrehozta a Finnugor Ügyek Koordinációs Tanácsát az IPU Magyar-Finnugor Baráti Tagozata mint parlamenti dimenzió, a Finnugor Világkongresszus Magyar Nemzeti Szervezete mint civil szervezet, a Külügyminisztérium és az MKM mint kormányzati oldal részvételével. A kormányhatározat rögzíti azt is, hogy az 1992-ben vállalt évi 10 ezer USA-dollár nemzetközi tagdíj és a kapcsolattartás további pénzügyi forrása 1998-tól az MKM költségvetési fejezetében lesz elkülönítve. A koordinációs tanács szeptemberben megalakult, és elfogadta azt a 2000-ig terjedõ koncepciót, amely meghatározza a legfontosabb feladatokat, az ehhez rendelt évi 20 millió forint költségvetési támogatás biztosításáról pedig az MKM, a Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium jelen lévõ hivatalos képviselõje egyöntetûen úgy nyilatkozott, hogy az 1998-as központi költségvetés tervezésekor az MKM költségvetési fejezetében kerül elkülönítésre.

Ezek után meglepetten tapasztaltuk, hogy a kormány által beterjesztett költségvetési törvényjavaslatban ez a tétel nem szerepel, és az MKM képviselõi is úgy tájékoztattak, hogy a költségvetés tervezésekor erre nem voltak figyelemmel.

Tisztelettel kérdezzük tehát államtitkár urat, hogy a tárca milyen lépéseket kíván tenni a 2146/1997. számú kormányhatározat végrehajtása érdekében.

Tisztelettel várom válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap