Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! A fõvárosi és megyei közigazgatási hivatalokról szóló, 191/1996. számú kormányrendelet 1997. január 1-jén lépett hatályba. A rendeletben foglalt szabályozás érinti demokráciánk fundamentumát, az önkormányzatokat, az egész középszintû területi igazgatást, melyet - szorosabb vagy tágabb formában - integrál a kormány hatalmi centrumává fejlesztett megyei, illetve fõvárosi közigazgatási hivatalokba.

Ilyen irányú alapvetõ változtatásra azonban a kormánynak nincs hatásköre. A Magyar Köztársaság alkotmányának 2. § (1) bekezdése szerint: "A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam." A 7. § (2) bekezdése szerint pedig "a jogalkotás rendjét törvény szabályozza". A jogalkotásról szóló törvény 2. §-a szerint az Országgyûlés törvényben állapítja meg a társadalmi rendre, valamint a társadalom meghatározó jelentõségû intézményeire, az állam szervezetének mûködésére és az állami szervezetek hatáskörére vonatkozó alapvetõ rendelkezéseket. A 3. § szerint a társadalmi rendre vonatkozóan törvényben kell szabályozni különösen az alkotmányban felsorolt állami szervek mûködését. Nem lényegtelen az 1. § (2) bekezdésének rendelkezése sem, mely így szól: "Az alacsonyabb szintû jogszabály nem lehet ellentétes a magasabb szintû jogszabállyal."

Az úgynevezett rendszerváltással többek között bekövetkezett az állam szervezetének, ezen belül az államigazgatási szervezetek, rendszerek teljes átalakítása; megszûnt a tanácsi rendszer, kialakításra került az önkormányzati igazgatás, ennek során teljes körû behatárolásra került a törvényesség is. Minden alapvetõ kérdésben az Országgyûlés döntött törvényi rendelkezés formájában, csak a részletes szabályozást bízta esetenként átruházott hatáskörben a kormányra.

Jelen esetben azonban a törvényalkotásra a kormány nem kaphat hatáskört, mivel az igazgatási szervek az alkotmányban felsorolt állami szervezetek közé tartoznak; ezért a jogalkotásról szóló törvény 3. §-a szerint törvényben kell szabályozni mûködésük alapvetõ kérdéseit.

Kérdezem államtitkár úrtól: miért vonja el a kormány alkotmánysértõ módon az Országgyûlés törvényalkotási jogkörét. Miért hivatkoznak a kormányrendeletben fiktív, a valóságban nem létezõ törvényi felhatalmazásra? Minket az ilyen eljárás a diktatúrák, a tanácsi rendszerek törvényalkotására emlékeztet.

Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap