Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! A közelmúltban egyébként erre már válaszoltam önnek, de most akkor megpróbálom még egyszer elmondani az álláspontunkat - talán rövidebben és tömörebben.

(15.50)

Képviselõ úr azt állítja, hogy a kormány elvonta az Országgyûlés hatáskörét, amikor az elmúlt évben rendeletet alkotott a fõvárosi és megyei közigazgatási hivatalokról. Képviselõ úr figyelmét nyilván elkerülte, hogy pontosan a tavalyi évben - 1996-ban - a parlament a LXXII. számú törvénnyel módosította az önkormányzati törvényt, és ezzel felhatalmazta a kormányt a rendelet megalkotására: tehát az 1996. évi LXXII. törvény.

A módosítás szerint ugyanis az önkormányzati törvény 98. § (2) bekezdése a következõként szól: "A közigazgatási hivatal vezetõje ellátja a törvényben megállapított, továbbá a kormány által hatáskörébe utalt államigazgatási feladatokat, hatásköröket, hatósági jogköröket." A kormány tehát, képviselõ úr, nem fiktív, hanem nagyon is valóságos törvényi felhatalmazásra utalt. Következésképpen pedig nem vonta el az Országgyûlés törvényalkotó jogkörét, hanem annak felhatalmazása alapján járt el.

Emlékeztetek egyébként arra, hogy a fõvárosi, megyei, közigazgatási hivatalokat az önkormányzati törvény hozta létre, és ma is ez a törvény állapítja meg a közigazgatási hivatalok helyi önkormányzatokkal kapcsolatos feladatait, mindenekelõtt pedig mûködésük törvényességi ellenõrzését. Ez pedig megfelel az alkotmánynak, megfelel a jogalkotási törvénynek, és ilyen módon semmilyen tekintetben nem sérült meg a demokráciánk és demokráciánk alapja.

Képviselõ úr, egyébként az ön által említett kormányrendelet nem is érinti az önkormányzatok jogait, hiszen kizárólag államigazgatási feladatokról rendelkezik. Tény viszont, hogy a kormányrendelet foglalkozik a területi közigazgatással, és több új feladatot ad a közigazgatási hivataloknak. Célja pedig az, amit már a közelmúltban hangsúlyoztam és elmondtam önnek, hogy egy összevontabb, összehangoltabb és ezáltal olcsóbb és hatékonyabb területi közigazgatás alakuljon ki. Nem érinti tehát a helyi önkormányzatokat.

A közigazgatás irányítása és célszerû megszervezése pedig a kormány egyik alapvetõ feladata és kötelessége, mindig a törvények alapján és törvényi felhatalmazásra, ez az Országgyûlés ellenõrzése alatt áll.

Ami pedig a tanácsrendszerbe való utalását illeti, képviselõ úr, ott ilyen bagatell dolgokkal nem foglalkoztak, ott belsõ utasításokkal intézték el ezeket. Tehát ez szóba sem jöhet.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap