Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Mielõtt kérdéseire válaszolnék, engedje meg, hogy egy-két dolgot kifogásoljak vagy vitassak felszólalásában. Elõször is az, hogy a családi és kisbirtokrendszerre épített gazdálkodás teremti meg a nemzeti hagyományoknak megfelelõ mezõgazdasági termelés alapjait, ezt az álláspontot talán egy kicsit át kellene értékelni.

Magyarországon a rendszerváltás után egy vegyes mezõgazdaság jött létre, ahol megtalálható a családi gazdaságok, kisméretû kisegítõ gazdaságok nagy száma, és mellette megmaradtak a nagygazdaságok is, ahol árutermelés folyik. A kormánynak mindig is az volt az álláspontja, hogy mindkét típusú gazdaságra nagy szükség van Magyarországon. Az egyikre amiatt, hogy igen jelentõs szerepet játszik a lakossági ellátásban, bizonyos térségek foglalkoztatásában, a másikra pedig azért, hogy a nagy tömegû árutermelést, az exportárualapot biztosítsa. Egyébként is nagyon nehéz különbséget tenni a kisgazdaság és a nagygazdaság szerepe, jövedelmezõsége között, mert ez nem mindig a gazdaság méretétõl függ.

Hogy ilyen tömegû földet bérelnek bankárcsoportok, errõl nekem nincs tudomásom. Viszont feltétlenül érdekesnek tartom azt a megállapítást, hogy mintegy 2,5 milliárd alaptõkét fektetnek be a gazdálkodásba, és az agrárérdekeltségeket a bankárcsoport hosszú távú befektetésnek tekinti. Azt hiszem, nagyon örülnék, ha ez így lenne, mert ez azt jelentené, hogy a banki szféra a jelenleginél nagyobb figyelmet szentel a mezõgazdaságra és nagyobb fantáziát lát benne. Megmondom õszintén, nem ezt tapasztaljuk a gyakorlati munkánk során.

Hogy egyetértünk-e a magyar mezõgazdaság tulajdonjogi szerkezetével és hogy a bankárcsoport törekvésének megfelelõen (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) átalakuljon-e a magyar agrárstruktúra: nem értünk egyet. Továbbra is a vegyes agrárszerkezetet pártolom. Másrészt pedig a 300 hektár, illetve a 6 ezer aranykorona felsõ korlátjával bekorlátoztuk monopóliumok létrehozásának lehetõségét.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(16.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap