Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársak! Miniszter Úr! A szakirodalom környezetszennyezõként tünteti fel a hígtrágyát, amely problémát okoz a környezetvédelemnek is. Ez a probléma ötven évvel ezelõtt nem jelentkezett, mivel a tanyás gazdálkodásnál nem is gyûlhetett össze nagy mennyiségû hígtrágya, s azt a termelõk hasznosították.

A hígtrágya jelenléte, problémája az állattartó telepek velejárója. A jelenlegi megoldás nem jó, hiszen nincs szakszerû hígtrágya-, istállótárgya-kezelés több nagyüzemben. Egyes nagyüzemek az egyéb, egyszerûbb termelésnövelõ módszerhez folyamodtak, nitrogénnel pótolják a tápanyagot; ez viszont a termõtalaj károsodásához, savanyodásához vezet. Különben is, a talaj Ph-értékének csökkenése, savanyodása már ma is tény, évente egyre több, korábban semleges kémhatású talaj válik savanyúvá.

Jó lenne, ha az agrárszabályozók, pénzügyi támogatások ezt a gondot is figyelembe vennék, mivel országunk agrárország, s ha a mezõgazdasági termelési feltételek, terméseredmények romlanak, úgy az az egész lakosság ellátását, életszínvonalát rontja.

Kérdezem a miniszter urat: hígtrágya kezelésére vannak-e kötelezõ elõírások a nagy állattartó telepek részére; ha igen, úgy azt a telepek betartják-e?

Várom válaszát. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap