Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! A szeptember 12-én benyújtott költségvetési törvényjavaslat jóváhagyási folyamatában elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor a fejezeti fõösszegek jóváhagyásával a munkának egy jelentõs részét elvégezni képesek lehetünk. A bekövetkezõ elmozdulások mellett is tarthatók maradnak a költségvetés-politikai irányok, nem kell újragondolni sem az adókra, sem az élõmunka olcsóbbá tételére, sem a bér- és szociálpolitikai szándékokra vonatkozó alapvetõ célkitûzéseinket.

A több mint 400 benyújtott módosító indítványból csaknem 50-et javasolunk, támogatni, ezek mintegy 120 ponton érintik a költségvetési törvényjavaslatot. A támogatott javaslatok ellentételét megkerestük, így a hiány mértékét azok végsõ hatásukban nem érintik.

A parlamenti viták során számos kérdés, jogos felvetés megoldását a kormány vállalta. Az elmúlt heti ülésen állásfoglalás történt abban a kérdésben, hogy mely célokat támogat az Érdekegyeztetõ Tanács megállapodásán túl a kormány. Ezek a következõk: a médiumok nagyobb arányú finanszírozása, a rendõrségi struktúra átalakításának támogatása, egyes szociális kiadások és gyermek- és ifjúsági támogatások növelése, önkormányzati közoktatási normatíva, az egészségügyi struktúra-átalakítás, a turisztikai kiadások növelése, a Bõs-Nagymarossal kapcsolatos feladatokhoz többletforrások biztosítása, és a Nagy Imre-emlékház, a szakszervezeti és munkahelyi mûvelõdési intézmények, a Gandhi Közalapítvány, az európai összehasonlító kisebbségkutatási közalapítványok támogatása.

Tisztelt Országgyûlés! A nagyobb ügyletekrõl részletesebben is szeretnék röviden szólni. A törvényjavaslat egyik, ha nem is a legfontosabb, de kétségtelenül legneuralgikusabb pontja a médiafinanszírozás, és ezzel kapcsolatban a médiatörvény módosítása. Ha lehántjuk ezzel kapcsolatban a kezelést megnehezítõ indulatokat, az ügy valójában roppant egyszerû. A médiatörvény olyan terhet - a mûsorterjesztési költségeknek megfelelõ mértékû támogatást - ró a költségvetésre, amelynek nagysága költségvetési eszközökkel nem befolyásolható, így korlátozás nélkül növekedhetne. Ráadásul ebbõl semmilyen többletforrás nem képzõdik a médiumok részére. Mivel a médiatörvény alapelve mindenféle költségvetési alkú kiiktatása a befolyásolhatóság elkerülése érdekében, a költségvetés egyensúlya a terjesztési költségek naturális korlátozásával teremthetõ meg.

A kormány által kidolgozott javaslat nem többletterheket ró a médiumokra, csupán korlátozza kiadásaik egy meghatározott körét amellett, hogy a beterjesztetthez képest további 1,6 milliárd forinttal javasolja megemelni az elõirányzatot. A bevételek növelése viszont közvetlenül javítja a közszolgálati mûsorszolgáltatók helyzetét. A kormány erre is kidolgozta javaslatát. Ennek legfontosabb eszköze az üzembentartási díj teljesebb beszedése, aminek feltételeit ugyancsak a médiatörvény módosításával lehet megteremteni. A javaslatok a médiák függetlenségének tiszteletben tartása mellett keresik a racionális gazdálkodás biztosítását.

A törvényjavaslat priorizált területei közé sorolt közbiztonsági feladatok feltételeinek javítását célzóan 1998-ban a rendõrség jelentõs fejlesztést valósíthat meg. A kormány által támogatott indítványok között 800 millió forint többlet szolgál a rendõrség mûködõképességének további javítására.

Elfogadásra javasoljuk azt a módosító indítványt is, amely a szociális szféra legégetõbb problémáinak - hajléktalanok drogproblémáinak megoldása, drogambulanciák, gyermekjóléti szolgáltatások, fogyatékosok ellátásában jelentõs szerepet játszó karitatív szervezetek támogatása - enyhítése érdekében 400 millió forint többletforrást biztosít e terület számára.

Támogatást kérünk ahhoz a módosító indítványhoz is, amely az egészségügy számára központi költségvetési forrásból biztosít további forrásokat az önkormányzati címzett támogatásból megkezdett kórházi rekonstrukciók befejezésére, összességében 1,1 milliárd forint értékben. Ezáltal biztosítható az egészségügyi struktúra váltásával összhangban lévõ beruházások befejezése.

Egyetértünk azzal a módosító javaslattal is, amely a gyermek- és ifjúsági feladatok támogatásánál 180 millió forint többlettámogatást biztosít.

Hölgyeim és Uraim! A vita során a helyi önkormányzatok érdekérvényesítésére erõs törekvés nyilvánult meg. A költségvetési törvényjavaslathoz kapcsolódó módosító indítványok a következõ legfõbb területekre vonatkoztak: a beruházások támogatásának, a címzett és céltámogatások növelésére, a dologi kiadások kedvezõbb pénzügyi feltételeinek megteremtésére, a normatív állami hozzájárulások ilyen célú felemelésére, szinte minden területet érintõen, különösen a közoktatás területén a pedagógusok minõségi munkájának elismerésére többletbér biztosítására. Minden igény természetesen nem elégíthetõ ki, de a helyi önkormányzatok által ellátott közellátási feladatokra 2 milliárd forint állami hozzájárulás az ilyen tartalmú normatívák növelésére többletként rendelkezésre áll.

Tisztelt Országgyûlés! Kérem, hogy a módosító indítványok megszavazásánál az egyensúlyt megõrzõ döntéseket hozzák.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap