Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 2., 7., 8., 16. és 25. pontjában lévõ javaslatok elfogadását.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e tehát a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 217 igen szavazattal, 56 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról szavazunk, amelyekrõl a Házszabály értelmében még ezek után szavazni lehet.

Az ajánlás 1. pontjában Orosz István és Daróczy Zoltán a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 7. §-a (7) bekezdésének módosítását javasolják. Indítványukban különválasztják az egyházi, valamint a magán felsõoktatási intézmények kategóriáját.

Tartalmi összefüggésekre figyelemmel együtt határozunk az ajánlás 14. és 15. pontjaiban szereplõ indítványokról is. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 99 igen szavazattal, 168 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 6. pontban Orosz István és Daróczy Zoltán a törvényjavaslat 3. §- ában a törvény 9/H. § (4) bekezdésének módosítását javasolják. Indítványukban elhagyni javasolják az Apostoli Szentszékkel történõ megállapodásra utaló szövegrészt. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 179 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett elfogadta. (Közbeszólások: Nem fogadta el!) Nem fogadta el, bocsánat!

A 11. pontban Tokár István és képviselõtársai a törvényjavaslat 6. §-a (2) bekezdésében a törvény 74. § (1) bekezdés g) pontjának módosítását javasolják azzal, hogy a mûvelõdési miniszternek nem kell megállapodást kötnie az egyházi intézményekkel. A módosító javaslat magában foglalja a 12. pontban szereplõ indítványt is. A bizottságok nem támogatják.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen, 206 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a 12. pontban szereplõ javaslatról határozunk Semjén Zsolt és képviselõtársai indítványai alapján. Ebben a képviselõk a normaszövegbõl elhagyni javasolják az egyházi intézményekre vonatkozó szófordulatot. Frakciókérésre szavazunk.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen, 208 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 17. pontban Tokár István és képviselõtársai a törvényjavaslat 14. §-ában a törvény 114. §-a (1) bekezdésének nyelvtani szövegmódosítását kezdeményezik. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen, 188 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 18. és 19. pontokban szereplõ módosító indítványok a törvényjavaslat 11. §-ában a törvény 114. § (2) bekezdésének módosítását javasolják. A rendelkezés szerint az egyházi karok és szakok állami elismerésekor a hitéleti tárgyak tartalma nem vizsgálható.

Elõször a 19. pontról határozunk Orosz István és Daróczy Zoltán indítványa szerint, mert ennek elfogadása magában foglalja a 18. pontban szereplõ javaslatot. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 95 igen szavazattal, 171 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Most Semjén Zsolt és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra a 18. pont szerint. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 81 igen, 195 ellenszavazat és 8 tartózkodással nem fogadta el.

A 23. pontban Semjén Zsolt és képviselõtársai a törvényjavaslat 11. §-ában a törvény 114. § (4) bekezdésének szövegmódosítását kezdeményezik. A javaslat szövegében "hitéleti" szó helyett a "hittudományi képzést folytató egyházi egyetemek és fõiskolák" szófordulatot javasolják. A 24. pontban Orosz István és Daróczi Zoltán ugyanilyen tartalmú szövegmódosítást kezdeményeznek, ezért a két javaslatról együttesen határoz az Országgyûlés. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 86 igen, 188 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(19.40)

A 26. és a 27. pontokban szereplõ módosító indítványok egymás mellett is elfogadható javaslatokat tartalmaznak a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 114/A § (1) bekezdésének módosítására.

Elõször Semjén Zsolt és képviselõtársai indítványáról határozunk, amelyben az intézményekkel történõ megállapodásra utaló szövegrész elhagyását kezdeményezi. Tartalmi összefüggésre figyelemmel együtt határozunk a 28. pontban szereplõ indítványról is. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 85 igen szavazattal, 193 ellenszavazattal és 7 tartózkodással nem fogadta el. (Zaj.)

Most a 17. pontban levõ indítványról határozunk Sándorffy Ottó javaslata szerint. (Rövid szünet. - Közbeszólások: Nem szavazunk?) Kis türelmet, képviselõtársaim, amíg valami elfogadható csend nem lesz. Úgy tûnik, sokaknak nem tûnt fel, hogy abbahagytuk a szavazást. (Közbeszólások. - Dr. Pusztai Erzsébet: Éppen azért szóltunk! - Zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! Egy kis figyelmet kérek!

Most a 27. pontban levõ indítványról határozunk Sándorffy Ottó javaslata szerint. Ebben azt kezdeményezi, hogy a miniszter a hallgatói létszám... (Szekeres Imre Horn Gyula helyén ülve Kuncze Gáborral beszélget, amikor a miniszterelnök szeretné elfoglalni a helyét. - Derültség, közbeszólások: Korai még!) megállapításakor mindig az elõzõ tanévre vonatkoztatott arányszámot vegye figyelembe. Frakciókérésre szavazunk.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen, 244 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 29. pontban Semjén Zsolt és képviselõtársai a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 114/A § (3) bekezdésének módosítását javasolják. Az indítvány szerint az egyházak évente kötelesek bejelenteni a Mûvelõdési Minisztériumnak a hallgatók tervezett létszámát. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 79 igen szavazattal, 199 ellenszavazattal és 10 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 30. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 114/A § (3) bekezdésének kiegészítését javasolja, amelyben a felsõ létszámhatárokra vonatkozó megállapodások megkötésének ütemezésére irányadó szabályt terjeszt elõ. Frakciókérésre szavazunk.

Az Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 43 igen szavazattal, 220 ellenszavazattal és 22 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl nem szavaztunk, de szavazni kellett volna. (Senki sem jelentkezik.) Zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény, valamint a Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi LXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala.

Az elõterjesztést T/4936. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/4936/28. és 34. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Kiss Péter munkaügyi miniszter úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap