SCHVARCZ TIBOR Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Az együttes ajánlás 163. pontjában megfogalmazott dajkaterhességrõl szóló paragrafushoz szeretnék hozzászólni.

Az elõzõ törvénytervezet kapcsán a dajkaterhesség mint fogalom és mint eljárásrend bent volt a törvényben, majd valamilyen módon kikerült a törvénybõl. Mi az iránt nyújtottunk be módosító indítványt, hogy a dajkaterhesség maradjon meg a törvényben, képezze részét ennek a törvénynek.

Azzal indokoljuk módosító javaslatunkat, hogy jelenleg ezen kérdéshez rendkívül sok olyan negatív élmény, üzlet tapad, ami, ha nem fogadjuk el ezt a dajkaterhességet, akkor a béranyaság, ami jelenleg már mûködik nemcsak Magyarországon, hanem mindenütt a világon, tulajdonképpen legálisan vagy illegálisan tud mûködni. A dajkaterhesség elfogadásával a törvényalkotó egy picit gátat tud szabni ennek az illegális tevékenységnek.

A dajkaterhességgel és az egész humánreprodukciós eljárásrenddel kapcsolatosan nagyon sok olyan kidolgozatlan jogi kérdés szerepel, amelyet mindenképpen meg kellene oldani, és a zárórendelkezéseknél tettünk erre javaslatot. Itt a családjogi törvényt, a büntetõ törvénykönyvet és a polgári törvénykönyv bizonyos szakaszait is módosítani kellene. Nagyon jó lenne, ha a dajkaterhességgel együtt, még ha ezt eltoltan léptetnénk hatályba, tehát két év múlva lépne hatályba a dajkaterhesség, az alatt a két év alatt kötelezettséget vállalna a Népjóléti Minisztérium és az Igazságügyi Minisztérium arra, hogy megteremti azt a jogharmonizációt, ami szükséges ezeknek a rendkívül bonyolult családjogi, öröklésjogi kérdéseknek a jogi szabályozásához.

Ez egy nagyon nehéz jogi probléma, mert ha bárhol a világon egy anya béranyaként vagy dajkaterhességben világra hoz egy gyermeket és utána kijelenti, hogy nem mond le errõl a gyerekrõl és sajátjának tekinti, nincs az a jogi eszköz, amivel el lehetne tõle perelni. Tehát ez egy nagyon nehéz kérdés, de ha a dajkaterhességet mi bevisszük ebbe a törvényjavaslatba, akkor mindenképpen egy korszerû - Európában kevés országban szabályozott - törvényünk lesz. És azt hiszem, az egészségügyi törvény nem két-három évre szól, hanem több évre; az elõzõ is megélt húsz évet. Tehát egy hosszú idõszakra tudnánk szabályozni ezt a kérdést, és azt hiszem, hogy az Igazságügyi Minisztérium két év alatt elkészítheti ezeket a kapcsolódó jogszabályokat, amelyek ehhez a humánreprodukciós szakaszhoz, illetve a dajkaterhességhez szükségeltetnek.

Köszönöm szépen. (Gellért Kis Gábor tapsol.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap