SCHVARCZ TIBOR Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Két dologra szeretnék reagálni, egyrészt a dajkaterhességgel kapcsolatosan. Csúsztatott hatályba léptetéssel - mint ahogy e törvényben már máshol is, a betegjogi képviselõ intézményénél is - két év áll rendelkezésre. Nem tudom, hogy két év alatt nem lehetne-e megoldani ezt a jogi kérdést - ez csupán egy költõi kérdés.

A másik pedig, Surján képviselõtársamhoz csatlakozva: általában az életben úgy van, hogy a kórházigazgató dönt, de ezt a jogát átruházza a patológusra. A törvényben a patológus és a kórházigazgató döntése együttesen kell hogy igenlõ legyen. Másrészt a boncolás kötelezõ mellõzése nem lenne jó, ha a törvényben megfogalmazásra kerülne, még akkor sem, ha az összes ok és lehetõség fennáll arra, hogy a boncolást mellõzzék, hiszen a boncolásnak van egy oktatási és van egy tudományos célja. Hiszen a legjobb statisztikákról - morbiditásról, mortalitásról szóló boncolási statisztikákról - lemondanánk.

Korábban azért volt nagy a mi statisztikai rendszerünk, mert az elhunytak nagyon jelentõs részét boncoltuk. Általában ez ma már sajnos 50-60 százalékra esett vissza, és nagyon rossz statisztikai adatok és dolgok jönnek ki; és szerintem ez egy kontroll egy kórház életében, hogyha az elhunyt patológiai vizsgálatra is kerül.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap