Koleszár Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOLESZÁR LAJOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Igyekszem nagyon rövid lenni. Úgy gondolom, mindannyian leszögeztük, hogy az eseti bizottság rövid idõ alatt színvonalas és igen jó munkát végzett eddig. Számomra ezért nemigen érthetõ, hogy most egy jó munkát végzõ bizottságot valahova mégis megpróbálunk áttelepíteni, noha valahol érzem a gondolatfuttatást.

Ami a tárcaközi bizottság kérdését illeti, nem hallottam a délelõtt folyamán sem arra garanciát, hogy a tárcaközi bizottság megújítása, megújulása esetén miféle garanciák vannak arra, hogy majd a munkáját el fogja végezni. Ami a koordinációs bizottság kérdését illeti, hadd mondjam el, hogy nem az eseti bizottság találta ki magának, még ha esetleg valakik apró gondolatokban igyekeztek is erre célozni, hanem kis ország lévén és kis kábítószereket fogyasztó ország lévén föltehetõleg van honnan és van kiktõl tanulni.

Az ENSZ nemzetközi drogellenõrzési programjának modellszabályzatai között ajánlásként szerepel - és ez benne van az eseti bizottság jelentésében -, hogy ösztönzi az országokat és az egyes államokat arra, hogy hozzanak létre tárcák között, fölött mûködõ bizottságot kormányuk drogpolitikájának kialakítására, az ellenõrzés koordinálására. Ez a program ajánlja - az ENSZ-ajánlás között szerepel -, hogy ennek elnöke a miniszterelnök, az operatív irányítást azonban a miniszterelnök által kinevezett személy látja el, akinek a munkáját a titkárság segíti. Ez az ajánlás meghatározza azt is, hogy ennek a bizottságnak a mûködési forrásait a minisztériumok befizetései, az illegális kábítószer-kereskedõktõl elkobzott értékek és vagyontárgyak - amelyeket törvény alapján egy nemzeti kábítószeralapban kell elhelyezni -, illetve a nemzeti kábítószeralapba történõ befizetések biztosítanák.

Azt hiszem és úgy gondolom, ha ez máshol mûködik, elképzelhetõ, hogy kis hazánkban is mûködõképes lenne. Mindenesetre jó lenne látni a másik oldalról a garanciákat, hogy az általunk mûködõképesnek vélt tárcaközi bizottság hogyan fogja ezt mûködtetni.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap