Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

Dr. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Valóban, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás folyósításával kapcsolatban nem általában, hanem egyes önkormányzatoknál találkozunk finanszírozási problémákkal. Azoknál az önkormányzatoknál, tisztelt képviselõtársaim, amelyek a korábbi idõszakban nem terveztek rendszeres nevelési segélyt, illetõleg ha terveztek is, ezt más célra hasznosították, más célra fordították.

(8.50)

Ilyen tekintetben ott valóban van probéma, ahol a megfelelõ önrészt nem tudják biztosítani.

Ezeket a kérdéseket természetesen orvosolni fogjuk, de azt nem tudjuk megoldani, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek a saját rész tervezésére e tekintetben nem gondoltak, ilyen címen juttassunk többletforrásokat, mert a rendszeres gyermekvédelmi támogatás esetében is osztott finanszírozásról van szó. De 1998-ban - amikor a központi költségvetésben központosított elõirányzatként szerepel a rendszeres gyermekvédelmi támogatás - már nem ilyen elosztási rendszer fog mûködni.

Kétségtelen, hogy a rendelet alkotói nem számoltak - nem számoltunk - azzal, hogy az önkormányzatok egy részénél - egyébként mintegy négyszáz önkormányzatról van szó - a rendszeres nevelési segély folyósításával korábban ilyen komoly problémák voltak. Ezek akkor nem kerültek megvilágításra, és nem kerültek nyilvánosság elé, ezért ezek az önkormányzatok most természetesen bajban vannak.

Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap