Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt szeretném megnyugtatni önt, hogy a válaszomat miniszterelnök úr felhatalmazásából és miniszterelnök úr tudtával adom meg önnek. Másrészt az idõ ahhoz kevés, hogy itt most a munkanélküliségrõl és nagyon sok más szociális feszültségrõl beszéljek.

Engedje meg, hogy csak a hajléktalanság kérdésére szorítkozzam, tudva azt is természetesen, hogy persze a megelõzéssel is foglalkozni kell. Itt azonban azt is hangsúlyozom, hogy a hajléktalanná vált emberek élethelyzetének kezelését teljes egészében csak és kizárólag az állami ellátórendszer nem tudja felvállalni, itt a társadalom egyéb alrendszereinek is megvan a maga felelõssége.

Nos, ebben az évben 380 millió forint összegben hirdetett meg a tárca szakmai programokat. Ennek kapcsán 500 új férõhely kialakítására került sor éjjeli menedékhely, nappali melegedõ keretében; 1100 népkonyhai adagszám növelésére nyílik lehetõség, és 18 mûködésében megerõsített orvosi rendelõ biztosítja a hajléktalan emberek speciális egészségügyi alapellátását. Ezen túlmenõen még egy kiegészítõ pályázatot is hirdettünk most, a tél közeledtével, és 53 millió forint újabb pályázati támogatást biztosítottunk a közelmúltban utcai étkeztetésre, idényszállások nyitására, illetõleg más szakmai programokra.

A hajléktalan embereket ellátó intézmények mûködését az állami és a civil szférában körülbelül 700 ezer forint/fõ összegû állami normatíva biztosítja. Ez is lényegesen több, mint a korábbi. Mindezekkel a támogatásokkal közel 7500 szálláshelyet, a téli idõszakban 1000 ideiglenes szállást tudunk most nyújtani. És azt is hozzáteszem... - most már nem teszem hozzá, mert az idõm lejárt.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap