Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Sajnos, nincs jogom az ÁSZ feljelentésének megalapozottságáról nyilatkozni. Arról sem, hogy 32 milliárd ténylegesen eltûnt vagy nem tûnt el. Azt hiszem, majd a vizsgálatoknak kell ezt bebizonyítani. Az ÁSZ a feljelentést megtette, bízom benne, hogy az igazság ki fog derülni. Én csak arra tudok szorítkozni, amit a Budapest Bankkal, különösen annak privatizációjával kapcsolatban a kormány megismert és értékelt.

A gazdasági mutatóit tekintve jól mûködõ, megalapozott tulajdonosi bázissal rendelkezõ Budapest Bank ellen nem indokolt feljelentést tenni. A Budapest Bank eredményei kedvezõ tendenciát mutatnak, 1996. évi mérlegfõösszege nominálértékben 6 százalékkal haladta meg az 1995. évit, adózás elõtti eredménye közel kétszerese az elõzõ évinek.

Nagy jelentõséggel bír, hogy az adott idõszakban sikerül-e egy bank privatizációjába nemzetközi hírnévvel rendelkezõ stratégiai befektetõket bevonni. Ez a fagyos helyzet oldódott fel a Budapest Bank '95. év végi privatizációjával. E privatizáció jelentõs, kedvezõ irányú, a gazdaság fejlõdését elõremozdító más privatizációs folyamatokat indított el.

A privatizáció nem értékelhetõ önmagában, csak a lehetséges egyéb alternatívákkal összevetve. Így figyelembe kell venni, hogy csak ez a befektetõi páros, a General Electric Capital és az EBRD adott a bank privatizációjára értékelhetõ ajánlatot, így a másik lehetõség a bank állami kézben tartása lett volna. Ekkor teljes egészében át kellett volna vállalni azokat a veszteségeket és kockázatokat, amelyeket most megpróbálnak a privatizáció számlájára írni. Számítások szerint a privatizáció a magyar állam számára pozitív eredménnyel zárult. Ezt a kérdés gazdasági részével foglalkozó szakértõk a bizonytalanságok figyelembevételével együtt alátámasztják.

Egy olyan esettel találkoztunk az elmúlt idõszakban, amikor fel nem tárt kötelezettség került napvilágra, a bank egy cég részvényeivel kapcsolatos (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), visszavásárlási kötelezettségével kapcsolatos..., majd folytatom, köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap