Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! Hétrõl hétre hallgatva önt és a mostani interpellációját is, arra a következtetésre kell jussak, hogy önre, illetve az ön fantáziájára valóban nagy hatást gyakorolnak és gyakoroltak az amerikai gengszterfilmek. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Gondolom, az egyik kedvenc sztorija a Bonnie and Clyde. (Derültség a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Fordítsd le neki!) Gyakorlatilag hetente ugyanazokat a kérdéseket felteszi.

Természetesen - mivel a helyzet ilyen gyorsan nem változik - nagyjából ugyanazokat a válaszokat tudom elmondani. El tudom mondani, hogy jó néhány kérdésben természetesen egyetértünk. Egyetértek önnel abban, hogy pontosan a rendszerváltás idõszakában, a '80-as évek végén, a '90-es évek elején valóban drasztikusan romlott a bûnözési helyzet Magyarországon, nemcsak mennyiségi, hanem minõségi tekintetben is. Ebben közöttünk nincsen vita.

Ugyanakkor pedig egy ellentmondásra felhívnám képviselõ úr figyelmét. Ön azt mondta, hogy Budapest ma a világ egyik legveszélyesebb városa - azt mondta, hogy ma. Utána négy-öt mondattal azt mondta, hogy sajnos elõbb-utóbb mi is felzárkózunk a nagy európai metropoliszokhoz. Akkor most felzárkózunk, vagy már ott vagyunk? De megnyugtatom képviselõtársamat, hogy nemcsak az amerikai városokhoz képest, hanem a jobb képet mutató, ebbõl a szempontból elõnyösebb helyzetben lévõ európai nagyvárosokhoz képest is Budapest bûnügyi helyzete jobb, mint az ön által említett helyzet, ami szerint már jelenleg is az egyik legveszélyesebb város lenne. Nem a legveszélyesebb város, képviselõ úr!

Ugyanakkor az az állítása tartalmaz valós elemeket, hogy bizony nem beszélhetünk arról, hogy adott esetben 40-50 százalékkal csökkenne a bûnözés, hanem ha csekély mértékben is, de nõ. Ugyanakkor pont Budapest az a város, ahol - valóban az elmúlt rövid idõszakot alapul véve is - pozitív változásokat tapasztalhatunk. Említeném itt - ami megint csak kedvenc téma volt ebben a Házban - a gépjármûlopások esetét, ahol sikerült jelentõs eredményeket elérni, és várható, hogy ezek az eredmények még jobbak lesznek, hisz eredményes volt az a tenderkiírás, amelynek alapján a felismerõ rendszerek bevezetésre kerülnek, és remélhetõleg a gépkocsi-tulajdonosok ezzel élnek majd a jövõt tekintve.

Arra a kérdésre, képviselõ úr, hogy itt liberalizálásra kerültek a jogszabályok: gondolom, az idegenrendészeti jogszabályra hivatkozik, az '94 májusában lépett hatályba; de, képviselõ úr, megint csak azt tudom mondani: bár néhány valóban nagyon súlyos és - mondhatni - látványos bûncselekmény résztvevõi akár sértetti oldalon, akár elkövetõi oldalon külföldi állampolgárok voltak, vagy legalábbis õk is voltak, megint csak azt kell mondanom, hogy ha Magyarország bûnügyi helyzetét nézi, akkor sem a sértetti oldalon, sem pedig az elkövetõi oldalon nem szerepelnek jelentõs számban külföldi állampolgárok. Úgyhogy az a hosszú felsorolás, amit ön az elõbb megtett, azt hiszem, hogy indokolatlan.

Kinek fûzõdik érdeke ahhoz - teszi fel ön a kérdést -, hogy városainkba és a fõvárosunkba beszivárogjanak az itt tartózkodó külföldi bûnözõk és szervezett bûnbandák? Képviselõ úr, senkinek sem fûzõdik ehhez érdeke természetesen. Ha akár a határõrizeti statisztikákat megnézi, megtekinti, akkor láthatja, hogy százezerszámra kerülnek visszairányításra azok, akik nem rendelkeznek a Magyarországra belépés feltételeivel. Természetesen a határok nyitottsága egyben indokolja, és magyarázata annak, hogy külföldi bûnelkövetõk is vannak Magyarországon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap