Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Az interpellációban feltett kérdést köszönettel veszem, mert módomban áll a nyilvánosság elõtt tisztázni a mezõgazdasági kistermelésen belül a vetõmag-, a bértermelés, az állatok bértartása, bérnevelése és bérhizlalása jövedelemadózási alapelveit.

Ugyanis a kistermelõket érintõ adózási szabályok 1997. évre jelentõsen megváltoztak. Sajnos, a kérdésben érintettek részére mindenben érthetõ és egyértelmû megfogalmazás nem valósult meg. Ezért év közben az szja-törvény módosításával pontosítottuk a "mezõgazdasági õstermelõ" fogalmát. Errõl az Országgyûlés '97. január 1-jére visszamenõleges hatállyal hozott döntést.

A mezõgazdasági kistermelésben elterjedt forma a vetõmag bértermeltetése, állatok bértartása, bérnevelése és bérhizlalása is, melynek során a végtermék elõállításának csak egyetlen fázisát végzik el a termelõk. Így bár az õstermelõk tevékenységi köre a mezõgazdasági fõtermék elõállítására, valamint a saját gazdaságban elõállított termék feletti jogosultságra épül, de a bevett gyakorlat miatt a bértermelés, bérhizlalás is meghatározott feltételek mellett a mezõgazdasági õstermelõi körbe tartozik.

A kérdés az, hogy hogyan értelmezhetõ a mezõgazdasági kistermelés kedvezményeihez feltétlenül kapcsolódó bevételi korlát, amely meghatározza az igénybe vehetõ kedvezményeket. Az szja-törvény mind a kistermelõi tevékenységi kört, mind a bevételi értékeket illetõen a végterméket veszi alapul, tehát ebben a speciális termelési formában, amelyben a termék-elõállítás egyetlen fázisa valósul meg, nem lehet ettõl az alaptól eltekinteni. Ezért ugyanúgy, ahogy már az elmúlt évben, 1996-ban is, a bérhizlalása során a bevételben is és a költségekben is figyelembe kell venni a kihelyezett állatok kihelyezéskori értékét. Ugyanis a hízott kacsát elõállító kistermelõk között csak így állíthatók fel azonos versenykövetelmények.

Az interpellációval kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy ahhoz, hogy a kacsa bérhizlalása õstermelõi tevékenységnek számítson, nem feltétel, hogy a soványkacsát az õstermelõ tulajdonába adják. Az interpellációban szereplõ felvetés lényegében arra irányult, hogy a kacsa-bérhizlalás jövedelmezõsége a felvásárlási ár és a felmerülõ költségek különbözete kevés. Ez pedig nem a példában bemutatott áfa- elszámolás problémája, hanem a bérhizlaló és a kacsát kihelyezõk közötti megállapodás eredménye, melyet központilag, adminisztratív eszközökkel befolyásolni nem szeretnénk.

Megköszönöm képviselõ úr ágazatunk iránt megnyilvánuló figyelmét, és kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap