Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm, tisztelt elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A vitában tulajdonképpen a törvényjavaslat kapcsán olyan érdemi észrevételek, amelyek elsõsorban kritizálták volna a törvényjavaslatot, vagy más megoldást tartottak volna elõnyösebbnek, nem hangzottak el.

A javaslat, az elfogadásra kerülõ törvény újabb lehetõséget teremt Magyarországon a mûködõ tõke letelepedése szempontjából, és ily módon teljessé teszi azt a jogi, szervezeti kört, amelyekben Magyarországon a külföldi tõke eredményesen mûködhet. A törvényjavaslat hozzájárul nemzetközi kötelezettségeink teljesítéséhez is, és egyben szolgálja a jogharmonizáció célkitûzését is.

A törvényjavaslat kerettörvényként került kidolgozásra, az elõterjesztõ nem tartotta célkitûzésének azt, hogy valamennyi, a gazdasági tevékenységgel vagy a piaci magatartással, cégregisztrációval, munkajogi kérdésekkel és más egyéb, adózással kapcsolatos kérdésekre vonatkozóan is külön ebben a törvényben kerüljön sor a rendelkezések megalkotására, hanem éppen abból kiindulva, hogy azonos feltételeket kell teremteni a belföldi gazdasági szervezetek és a külföldi gazdasági szervezetek magyarországi tevékenysége számára, éppen ezért háttérszabályozásként irányadó valamennyi munkajogi, adó- és más egyéb jogszabály rendelkezése a fióktelep számára is.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ugyanez a törvényjavaslat rendelkezik a kereskedelmi képviseletekre vonatkozó alapvetõ szabályokról is. Ezen a téren elsõsorban azt kell megemlítenem, hogy az elõterjesztõ nem tartja indokoltnak - és ezt a vitában sem kérte senki -, hogy a cégregisztráción kívül még más, valamilyen minisztériumi nyilvántartásra is sor kerüljön a kereskedelmi képviseletek kapcsán.

Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Ház! A törvényjavaslatot megtárgyalta az alkotmány- és igazságügyi, a gazdasági, a költségvetési és pénzügyi, valamint a mezõgazdasági bizottság; valamennyi bizottság támogatta a törvényjavaslatot.

A vita során négy módosító indítvány benyújtására került sor, kettõ idõpontot kívánt módosítani, ezekkel az elõterjesztõ nem értett egyet kettõ pedig technikai jellegû korrekciót tartalmazott, ezeket az elõterjesztõ és a bizottságok is egyöntetûen támogatták.

Mindezek alapján kérem a tisztelt Házat, hogy a kormány által támogatott módosító indítványokat fogadja el, és végül a zárószavazáson az egész törvény elfogadását támogassa.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap