Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! A T/4923/12. számú ajánlás 2. és 4. pontjáról a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja szavazást kért. Ezek a javaslatok egyik bizottságban sem kaptak egyharmados támogatást. (Zaj, mozgás.)

Tisztelt Országgyûlés! A kormány az elõterjesztéshez érkezett módosító javaslatok közül egyet sem támogat, most tehát azokról az indítványokról határozunk, amelyekrõl a Házszabály értelmében szavazni lehet. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslatok elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges. Egyben megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket!

Az ajánlás 1. és 2. pontjában Semjén Zsolt és képviselõtársai eltérõ szövegezésû módosítást javasolnak a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 19. §-a (2) bekezdésében. Javaslatai szerint az egyházi jogi személyeknek törvényben foglaltakon túl is állami támogatás adható. Indítványaikban a támogatás igénylésének szabályait is elõterjesztik. A 3. pontban Isépy Tamás és képviselõtársai ugyanezen törvényhely módosítását kezdeményezik azzal, hogy egyházi jogi személyek részére egyedi, meghatározott célra további állami támogatás adható. A javaslatok alternatív tartalmúak.

Elõször tehát az 1. pontról határozunk, amelyet a kulturális bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen, 196 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az ajánlás 2. pontját teszem fel szavazásra a frakció kérésére. Az Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen, 213 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a 3. pontról határoz az Országgyûlés, amelyet a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 71 igen, 221 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 4. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 24. §-a (3) bekezdésének módosítását javasolja. Eszerint az alapítvány létrehozására nem elegendõ nagyságú állami tulajdonba került vagyont egyházi támogatás céljára kell felhasználni. Frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen, 220 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Zárószavazásra, tisztelt Országgyûlés, jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Soron következik viszont a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésérõl szóló 1991. évi XXXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/4926., a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/4926/16., 20. és 22. számokon kapták meg képviselõtársaim.

Emlékeztetem önöket, hogy a miniszteri zárszó már elhangzott, és most felkérem jegyzõ képviselõtársamat, ismertesse azokat a módosító javaslatokat, amelyek nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, vagy amelyekrõl a frakció szavazást kért, illetõleg amelyeket a kormány támogat.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap