Benedek Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

BENEDEK MIHÁLY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Az 1997. október 1-jén hatályba lépett 1997. évi LXVI. törvény melléklete tartalmazza a bíróságok illetékességi területeinek felsorolását. Mint Borsod-Abaúj- Zemplén megye ózdi választókörzetének országgyûlési képviselõje a melléklet áttanulmányozásakor vettem észre, hogy néhány település, amely eddig az Ózdi Városi Bírósághoz tartozott, az új törvény értelmében a Mezõkövesdi Városi Bírósághoz tartozik, holott ezek a helységek Ózd városától alig 20 kilométerre találhatók. Az Igazságügyi Minisztérium munkatársaival közösen további olyan sajnálatos gondot észleltünk, amely a nyilvántartás hibájára vezethetõ vissza.

Amennyiben a törvénynek a bíróságok illetékességi területeit meghatározó hibás rendelkezései nem módosulnak, a jogkeresõ állampolgárokat, de az érintett bíróságokat is hátrányosan érinthetik a hatályos rendelkezések.

Mindezekre tekintettel indokolt a törvény módosítása úgy, hogy a javaslatban felsoroltak kerüljenek elfogadásra. A törvénymódosítás a kihirdetését követõ nyolcadik napon lépne hatályba azért, hogy a módosítás minél korábban alkalmazható legyen, és a folyamatban lévõ ügyek is a módosulás illetékessége szerint kerüljenek elintézésre.

(19.00)

Tisztelt Képviselõtársaim! Kérem, hogy a bíróságok szervezetérõl és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény módosításáról szóló indítványomat az elmondott indokok alapján támogassák, és az Országgyûlés a módosító indítványomat fogadja el. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap