Rab Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAB KÁROLY független: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Két módosító indítványt szeretnék védelembe venni. Az egyik az ajánlás 41. pontjában lévõ módosító indítvány, ami szerint az OTKA-munkák értékelését is nyilvánosságra kell hozni az OTKA hivatalos kiadványában.

(19.20)

Ezt három bizottság támogatta, kettõ nem, az elõterjesztõ nem támogatta. Szeretném kérni államtitkár urat, hogy szíveskedjen támogatásban részesíteni inkább az indítványt.

A következõrõl van szó: nagyon fontos, hogy ezek a pénzek pályázatok formájában jelenjenek meg, hogy ezek a kutatások hatékonyabbak legyenek, a pénzelköltés hatékonyabb legyen. Ehhez az szükséges, hogy az eredményeket értékeljék. A törvényben szerepel, hogy az OTKA-munkákat értékelik az OTKA megfelelõ bizottságai. Az OTKA- törvényben benne van az is, hogy az OTKA-pályázattal elnyert pénzeket nyilvánosságra kell hozni. De szerintem még fontosabb, hogy az eredmények értékelését is nyilvánosságra hozzák. Aki ezt a javaslatot úgy adta be, hogy csak a pénzt, azt kell nyilvánosságra hozni, hogy ki mit nyert, azt egyedül az érdekli, hogy a többiek mit nyertek, de nem érdekli, hogy mit tettek. Számomra fontosabb az, hogy mit tettek. Természetesen a törvényben maradjon benne az, hogy az OTKA által elnyert pályázati pénzeket is hozzák nyilvánosságra, de legalább ilyen fontosnak tartom, hogy az OTKA-kutatások eredményét is hozzák nyilvánosságra. Hiszen ez valójában a nyilvánosságra is tartozik.

Természetesen az egy más kérdés, hogy az alapkutatások eredménye mit jelent és hogy lehet nyilvánosságra hozni. De ismétlem, a törvény elõírja, hogy értékelni kell õket.

A másik pont, amit szeretnék megvédeni, az a 28. pontban szereplõ módosító indítvány, ahol a szövegben az van, hogy az OTKA-támogatással elért kiemelkedõ tudományos eredményekrõl és a tudományos infrastruktúra fejlesztésérõl az Akadémia elnöke beszámol. Itt a "kiemelkedõ tudományos" kifejezést szeretném kihagyatni a törvénybõl, a következõért. Úgy tûnik, mintha a törvény elõírná, hogy csak sikerekrõl szabad beszámolni, semmi másról. Nincs értelme ennek a jelzõs szónak, hogy "kiemelkedõ tudományos". Tudniillik általában az eredményekrõl kell beszámolni, sokszor a kudarc legalább olyan eredményes, hogy tudjuk, mit nem szabad tovább kutatni, mint másfajta eredmény. Tehát szeretném szintén kérni államtitkár urat, támogassa azt, hogy a "kiemelkedõ tudományos" kimaradjon a szövegbõl. Ismétlem, a törvény felszólít arra, hogy csak hozsannázni szabad.

Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap