Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Daróczy Zoltán képviselõ úrral együtt sok módosító indítványt beadtunk, de ezekrõl, gondolom, Daróczy képviselõ úr kíván néhány mondatot mondani majd. Amit én indokolni szeretnék, az az oktatási bizottság bizottságiként beadott két módosító indítványa a 24. és a 17. sorszám alatt. Miután logikailag úgy következik, hogy a 24-essel kell kezdenem, engedje meg, elnök úr, hogy a 24. módosító indítványt indokoljam.

A bizottsági indítvány arra vonatkozik, hogy hogyan kell összeállítani a tudományterületi kollégiumok tagságát. A bizottsági módosító indítvány azt javasolja, hogy a tudományos kutatással foglalkozó tudományterületi szervezetek és közösségek tudományos fokozattal rendelkezõ személyeinek ajánlásai alapján tegyenek javaslatot az elnöknek, hogy kik legyenek a tudományterületi kollégiumok tagjai.

Itt a bizottság két módosító indítványból alakította ki a maga javaslatát. Az egyiket Szabad György képviselõ úr nyújtotta be, aki arra tett indítványt, hogy a tudományos kutatással foglalkozó intézmények tudományos fokozattal rendelkezõ tagjai ajánlhassanak OTKA- tagokat. A Daróczy képviselõ úrral közösen beadott módosító indítványunk pedig arra vonatkozott, hogy a tudományos kutatással foglalkozó közösségek adhassanak ilyen javaslatot vagy nyújthassanak be ilyen javaslatot.

Tudomásul vettük azt, hogy a "közösségek" egy nagyon nehezen megfogható és meghatározható, definiálható kifejezés. Ugyanakkor úgy éreztük, hogy a Szabad képviselõ úr által beadott módosító indítvány a tudományos kutatással foglalkozó intézményekre viszont szûken értelmezhetõ. Többek között kizárná az összes, tudományos fokozattal rendelkezõ nyugdíjast, akik persze a tudományban azért még nagyon fontos és jelentõs szerepet játszanak. Tehát azért gondolta a bizottság, hogy a két javaslatból a tudományterületi szervezetek és közösségek tudományos fokozattal rendelkezõ tagjainak ad olyan lehetõséget, hogy ezt az ajánlást megtegyék.

Az ajánlás egyébként nem lenne újdonság, hiszen a Tudományos Akadémia intézményeinek, a Tudományos Akadémia bizottságainak megválasztása, a tagok választása ott is így történik, hogy szavazólapot kapnak tulajdonképpen a tudományos fokozattal rendelkezõk, nemcsak az intézményekben dolgozók, hanem a nyugdíjasok is, és a szavazólapok alapján tesz javaslatot az elnök a bizottságok tagjaira.

Most kell visszatérnem a 17. pontban szereplõ módosító indítványra, amely viszont azt mondja ki, hogy az így eljuttatott javaslatokból az OTKA-bizottság titkos szavazással kialakított javaslata alapján ad az elnök megbízatást azoknak a tagoknak, akik a tudományterületi kollégiumok tagjai lehetnek. A módosító javaslatban szerepel az, hogy ez a megbízatás három évre szóljon és nem három évnél továbbra, mint ahogy az eredeti javaslatban szerepelt. Az elnök megbízatását meghosszabíthatónak véljük egy újabb ciklusra is, de a tagok rotációját feltétlenül fontosnak tartanám. Azt is szeretném megjegyezni, hogy az eddigiekben is volt rotáció a szakbizottságok tagjai között. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a bizottság tagjainak egyharmadát ki kellett cserélni minden három esztendõben. Úgy vélem, van olyan széles körû a magyar tudományosság ma már, hogy nyugodtan kimondhatjuk azt is, hogy három év után mások legyenek ezeknek a tudományterületi kollégiumoknak a tagjai.

Ez volt a bizottság két javaslata. Kérem az elõterjesztõt, hogy a bizottság mindkét javaslatát szíveskedjék támogatni.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap